MENIU

Ambasadorul Franței: Încălzirea globală ne privește pe toți! Există țări amenințate cu dispariția

Francois Saint Paul

Ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, a fost prezent în emisiunea "Deshide Lumea" de la Realitatea TV și a răspuns la întrebări pe diverse teme de interes actual, printre care și problema încălzirii globale, dezbătută intens la summitul de la Paris. De asemenea, diplomatul a dezvăluit și cum se simte în postura de ambasador în România.

Francois Saint-Paul a explicat că summitul ce are loc în aceste momente la Paris este unul dintre cele mai importante evenimente diplomatice de pe pământ. Mai mult, a spus ambasadorul, încălzirea globală i-a "condamnat" la succes pe cei implicați în găsirea unei soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

"Evenimentul de la Paris (n.r. COP21, summitul climatic) este cel mai important eveniment diplomatic de pe pământ. Nu mai putem să așteptăm. Ați amintit de summitul de la Copenhaga, unde spuneați că nu s-a întâmplat nimic. Însă acolo a fost prima dată când am realizat că avem în față o urgență. Suntem condamnați la succes. Anii 2014 – 2015 au fost cei mai calzi în Europa. Niciodată în România nu a fost atât de cald. Observăm că se multiplică, se acumulează fenomenele meteorologice externe, taifunurile, incendiile, seceta. Iar acum sunt țări care sunt amenințate să dispară efectiv. Tema mediului este o temă prin excelență, care trebuie să ne reunească, pentru că este o temă politică, dar, în același timp, această temă ne privește pe toți, inclusiv societatea civilă", a declarat ambasadorul Franței la București.

Francois Saint-Paul a susținut că trebuie să existe un acord între liderii acestei planete pentru renunțarea la producerea energiei poluante și trecerea la energia verde, nepoluantă.

"A fost o săptămână de negocieri la Paris. Ce putem spune, paharul este pe jumătate plin sau gol? Aș spune că paharul este pe jumătate plin, pentru că ne rămâne încă o săptămână de negocieri, dar că ultima parte, de umplut paharul, este cea mai importantă, dar și cea mai dificilă. Va trebui să fim exigenți și solidari. Să fim exigenți înseamnă că obiectivul este de a crea un drum rezonabil cu un obiectiv care să fie o creștere a temperaturii planetei de 1,5, maximum 2 grade celsius. Marea lecție a ultimilor ani este că salvăm planeta, viitorul copiilor noștri, împreună. Dacă nu o facem împreună nu vom fi aici, nu vom supraviețui Una dintre chestiunile esențiale sunt resursel financiare, bineînțeles. Câți bani vom da celor pe care trebuie să-i ajutăm în această conversie energetică? Trebuie să privilegiem energiile noi, verzi, cel mai puțin poluante", a continuat diplomatul.

Ambasadorul francez este de părere că "trebuie să acționăm repede și să adoptăm mecanisme care să corecteze această problemă și în economie, pentru că fiecare întârziere va fi din ce în ce mai greu de rezolvat".

Cu toate acestea, Francois Saint-Paul a spus că există progres în ultimii 15 ani în problema încălzirii globale și că, pentru a avea succes, mai ales pe plan economic, oamenii trebuie să realizeze necesitatea de a proteja mediul înconjurător. Potrivit acestuia, protejarea mediului creează locuri de muncă și diminuează migrațiile climatice.

Totodată, ambasadorul Franței la București este de părere că Europa trebuie să-și dezvolte producția de energie nucleară, fiind una dintre energiile nepoluante de la această oră.

"Vă vorbeam de energii verzi. Dar, apoi, pentru fiecare există acel buchet energetic. Cum am produce energie curată? Energia nucleară este o energie particulară. Resursele nucleare ne permite nouă, francezilor, să producem una dintre cele mai ieftine energii din Europa. În această chestiune nucleară trebuie să vedem cum tratăm chestiunea deșeurilor nucleare, aceasta este problema. În Franța, energia nucleară rămâne un element esențial pentru a produce energie, mai exact energie nepoluantă, trebuie subliniat. Nu trebuie să condamnăm energia nucleară așa, trebuie să ne gândim la ansamblul consecințelor -  locuri de muncă, eficiență, fără poluare, nu să diabolizăm această filială energetică", a spus Francois Saint-Paul.

Referitor la România, diplomatul se declară un ambasador fericit și un om norocos. Acesta a transmis românilor părerea lui despre țara noastră în limba română.

"Eu sunt un ambasador foarte fericit în România și consider că am noroc. Mă simt onorat să fiu ambasador în România. Cred că predecesorul meu a vorbit româna, însă eu consider că nu poți să fii ambasador în România, dacă nu vorbești limba română. Avem o tradiție și o istorie comună. Eu sunt în România de un an și jumătate și de fiecare dată când vorbesc, și la București și în provincie, mă gândesc că eu am noroc. Eu am noroc și datorită trecutului, dar eu sunt fericit pentru că avem un viitor comun, care trebuie construit și la care avem mult de lucru. Iar eu personal văd numai oportunități, în ceea ce privește cultura, economia, cercetarea. Pentur mine, când un român mă întreabă care sunt obiectivele, este foarte simplu – Franța vrea o Românie frate. Avem un viitor comun, suntem aliați în multe domenii. Aș putea spune că o să fim aliați și în viitor, în toate domeniile, iar eu sunt foarte optimist", a declarat Francois Saint-Paul.