MENIU

Alina Mungiu-Pippidi: Ponta dacă ar ține, într-adevăr, la partidul lui ar pleca în acest moment

<p>Alina Mungiu-Pippidi: Ponta dacă ar ține, &icirc;ntr-adevăr, la partidul lui ar pleca &icirc;n acest moment</p>

Președintele Societății Academice din România, Alina Mungiu-Pippidi, a afirmat, miercuri seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că încercarea premierului Victor Ponta de a sta în fruntea partidului pe care îl conduce, după pierderea alegerilor prezidențiale, precum și parteneriatul cu Liviu Dragnea denotă o situație 'complet anormală'. În viziunea sa, ar trebui analizat 'dacă nu cumva prezența lui Victor Ponta la Guvern vulnerabilizează România'.

"Domnul Ponta dacă ține, într-adevăr, la partidul lui, ar pleca, în acest moment, singur. Încercarea de a sta în fruntea unui partid, după ce ai pierdut alegerile și un parteneriat strict cu Dragnea, autorul acestor greșeli administrative și politice (...) e complet anormală. România are nevoie de un partid de stânga, de un PSD care să se mențină, dar pentru asta trebui să avem încredere că cei care conduc partidul chiar reprezintă acele milioane de oameni", Alina Mungiu-Pippidi.

Pe de altă parte, Alina Mungiu-Pippidi a subliniat că Victor Ponta nu ar fi trebuit să ia decizii, care privesc România, cu cele două companii petroliere, Petrom și Rompetrol, în contextul în care familia premierului ar fi derulat afaceri cu acestea.

"Cu aceste două companii, premierul a trebuit să ia decizii care ne privesc. El nu trebuia să ia aceste decizii, în mod evident, era în conflict de interese (...) Îi reproșez lui Victor Ponta că nu ne-a zis, când a început discuția cu datoria Rompetrol (...) Acel cineva care trebuia să renegocieze nu trebuia să fie cineva care avea un interes. Mi se pare mult prea mult vulnerabil", a afirmat Alina Mungiu-Pippidi.

Președintele Societății Academice din România este de părere că nu ne aflăm la momentul 0, 'din moment ce discutăm tot cu Victor Ponta și cu Liviu Dragnea' și că reforma politică ar trebui să înceapă cu cea a statului și a aparatului administrativ.

"Noi știm ce lipseste pe toată țara, câți kilometri lipsesc, câte paturi de spital lipsesc. Ce ne lipsește: nu numai banii să le construim, dar și o oarecare logică în care le construim. În țara asta, fiecare parlamentar care crede că vrea să facă bine, se gândește să mai cheltuiască niște bani. Sunt țări în care reforma politică a început cu asta (...) parlametarii ar trebui să nu mai aibă dreptul să mai ceară creștere de bani (...) Nu suntem la punctul 0, din moment ce discutăm tot cu Victor Ponta și cu Liviu Dragnea. Trebuie început cu reforma statului și a aparatului administrativ, cu achizițiile. Oamenii nu înțeleg că statul este principalul instrument", a declarat Alina Mungiu-Pippidi.

În viziunea sa, "România o să aibă o alternativă la guvernare în momentul în care o să putem anunța această alternativă".

"Să fim realiști, România o să aibă o alternativă la guvernare în momentul în care o să putem anunța această alternativă, atunci când Guvernul din umbră este anunțat (...) pentru că lucrurile trebuie anunțate de dinainte", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.

În acest context, Alina Mungiu-Pippidi a declarat că nu ar exclude varianta unui Guvern de largă coaliție, atât timp cât formula ar fi alcătuită dintre un PNL și un PSD, ambele reformate.

"De largă coaliție, sigur că da. Chestiunea e cine va face coaliția (...) Dacă vor face o mare coaliție cu figurile astea, care sunt acum, o să apară, cu certitudine, un partid puternic contestatar, mare lucru nu o să le iasă (...) Să existe o mare coaliție între un PNL reformat și un PSD reformat. Asta ar fi o formula", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.