MENIU

Teodorescu: Liberalii nu au de ce să se miște înainte de campanie. Trebuie să aștepte erorile PSD

<p>Teodorescu: Liberalii nu au de ce să se miște &icirc;nainte de campanie. Trebuie să aștepte erorile PSD</p>

Sociologul Alin Teodorescu a declarat, marți seară, în cadrul emisiunii "Prime Time News", moderată de Andra Miron, că "PNL nu are de ce să se bată, în momentul de față", ci în campania electorală pentru alegerile locale și parlamentare din 2016, în contextul în care, subliniază sociologul, premierul Victor Ponta "pierde pe mâna lui", iar erorile guvernării "vin zilnic".

"Mai avem un an de zile până la campania electorală a alegerilor locale și apoi încă cinci luni de zile până la alegerile parlamentare care vor stabili noua configurație a Parlamentului. Ce vedem acum va fi profund diferit peste un an și jumăte. Au rămas două partide mari, cu câțiva sateliți, iar acești sateliți sunt atât de mici încât dacă nu sunt tractați de unul dintre cele blocuri nu vor intra în Parlament. UDMR este în pericol real sa nu intre în Parlament. Sondajele zic clar, de astăzi, cine va câștiga, dar mai este un semn de întrebare la nivelul alegerilor locale", a declarat Alin Teodorescu.

În acest context, sociologul a precizat că "PNL este, în momentul de față, și de șase-șapte luni de zile pe primul loc în opțiunile electorale", adăugând că acest lucru "se poate schimba, dar nu fundamental". Alin Teodorescu a subliniat că PNL ar putea să depășească 50 la sută nu numai în locurile parlamentare, dar și în materie de vot, pentru prima dată de la alegerile din 1990.

"PNL a avut, anul trecut, două situații extrem de favorabile, unice aș zice. Au avut, într-un fel, noroc liberalii, primul a fost că au făcut unificarea cu PD, care s-a separat de Traian Băsescu și PNL a primit zece puncte solide și reale în teren, aproape un milion de votanți, și a doua a fost victoria candidatului lor la președinție. Având aceste două fapte, PNL este, în momentul de față, și de șase-șapte luni de zile pe primul loc în opțiunile electorale. Se poate schimba, dar nu fundamental. Liberalii nu au de ce să se miște înainte de campania electorală. Președintele a spus, imediat după ce a câștigat, că îi acordă Guvernului Ponta o fereastră de oportunitate până la alegerile din 2016, că nu va face niciun efort pentru a schimba actuala configurație. Nu este în fișa postului să facă alte majorități parlamentare, ci să fie mediator între instituțiile statului, între stat și societatea civilă. Românii înțeleg foarte bine despre ce e vorba. PNL nu are de ce să se bată, în momentul de față, se va bate în campanie. Sondajele actuale nu vor fi contrazise pentru că totul va depinde de mișcările pe care le va face PSD. Dacă PSD își revine și se înțelege ce dorește publicul de la el, în calitate de majoritate parlamentară și putere executivă, atunci într-adevăr s-ar putea să facă mai mult decât 36 la sută cât credem noi că va face, în alegerile locale. PNL ar avea peste 45 la sută", a spus Alin Teodorescu.

În acest sens, sociologul a afirmat că "PNL nu are de ce să se bată", ci "trebuie să aștepte erorile" PSD.

"Victor Ponta este pe locul patru în încrederea publicului. Guvernarea îl uzează, greșelile proprii. Pierde pe mâna lui, deci PNL nu are de ce să se bată, trebuie să aștepte erorile, iar erorile vin zilnic: uitați-vă la legea impozitării bacșișului, legea amnistiei fiscale care e orientată numai către anumite categorii de contribuabili", a mai precizat Alin Teodorescu.

Pe de altă parte, Alin Teodorescu a evidențiat faptul că actuala bătălie care se dă între PNL și PSD este "foarte ciudată", având în vedere orientările celor două partide față de politica Uniunii Europene, precum și ultimele măsuri adoptate, care le contrazic ideologia politică.

"Problema este la aparatele celor două partide. La PSD, doi președinți executivi deja au fost condamnați. Parte din aparatul din județe e deja distrus, legătura din partid și electorat s-a rupt. Electoratul, anul trecut, a transmis niște semnale clare. Electoratul nu a fost ascultat. S-a transformat într-o înfrângere, dar nu umilitoare pentru că nu s-a pierdut și guvernarea. Acum să nu credem că dacă nu se mișcă într-o direcție pozitivă, PSD pierde guvernarea anul viitor (...) Este o bătălie foarte ciudată. PNL e anti-european, țineti minte ce atitudine a avut Călin Popescu Tăriceanu în calitate de președinte al liberalilor sau prim-ministru. PSD a fost pro-european (...) situația este exact inversă față de cum e în Europa. Trebuie să se clarifice lucrurile, într-o formă sau alta. PSD, din ce în ce mai mult, prin măsurile pe care le ia este un partid de dreapta și a creat un spațiu la stânga pe care, încetul cu încetul, îl ocupă liberalii", a mai spus Alin Teodorescu.