MENIU

Alexandru Cumpănaşu: România, tot mai singură în faţa unui război

Într-un editorial pentru site-ul stiripesurse.ro, Alexandru Cumpănaşu notează că INCERTITUDINEA domina astazi politica externa și relațiile dintre state.

În contextul "Balcanizarii occidentului" și înlocuirii "vizionarilor democratici" cu " dictatorii luminati" sau " paiate" ce nu înțeleg nimic din modul în care lumea ar trebui sa si găsească echilibrul de putere concluzia este simpla:

mecanismele democratice construite cu greu în urma unor pierderi uriașe pentru omenire în secolele trecute se afla aproape de dispariție și de întoarcere a umanitații într un nou EV MEDIU...

In acest context global, România deși și a construit în ultimii 15 ani o politica externa coerenta și consecventa risca astazi sa rămână din nou singura și izolata. Practica intelegerilor Marilor Puteri "în văzul lumii" pe probleme ce ar fi necesitat înainte o consultare a ONU sau a "lumii occidentale" în general au definitivat un concept nou în politica externa: "diplomatia de fatada".

Acest nou concept se traduce prin excluderea voinței națiunilor și subsumarea acesteia "mofturilor" conducătorilor care trebuie sa și salveze pielea sau pur și simplu pentru ca ei sunt "luminati" si stiu mai bine ce are nevoie poporul lor iar democrația începe sa i încurce.

Aceasta abordare brutala si deodata în relația statelor și asigurarea leaderhipului dezavantajeaza în primul rand statele mici și mijlocii care devin cantitate neglijabila în jocul de putere. Nu mai conteaza consecventa, principiile sau "parcursul" pana la momentul prezent ba dimpotrivă asistam la o "resetare totala" a relatiilor caracterizata prin "senioritate" și "vasalitate". Ati putea spune ca asa a fost și pana acum..ei bine NU. "Vasalitatea" și supunerea fata de "Senior" devenise condiționata de "reforme" ce puneau "Seniorii" în situatia de negociere cu vasalul.

 Mai multe pe stiripesurse.ro

Mai multe articole despre:
0 măsuri anunţ decizii numiri Alexadru Cumpanasu