MENIU

Alegeri 2024. Toni Greblă, despre scandalul de la Sectorul 1: „În 25% din secții apar greșeli”

Alegeri 2024. Toni Greblă, despre scandalul de la Sectorul 1: „În 25% din secții apar greșeli”

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a comentat situația neregulilor din Sectorul 1 al Capitalei, subliniind că un sfert dintre secțiile de votare din acest sector prezintă procese-verbale cu diverse erori. Într-o declarație făcută la un post de televiziune, Greblă a menționat că aceste greșeli, deși variate ca amploare, sunt corectate datorită sistemului centralizat de numărare care nu permite validarea documentelor dacă datele nu sunt complet congruente.

Greblă a subliniat importanța acestui proces de verificare, afirmând că este foarte bine că se efectuează numărătoarea pentru a asigura acuratețea rezultatelor. Sistemul centralizat de numărare este conceput să identifice și să rectifice aceste discrepanțe, garantând astfel că rezultatele finale sunt corecte.

„Procesele-verbale cu erori nu pot fi încărcate în sistem pentru că acesta refuză înregistrarea lor dacă există inadvertențe. De încărcat în sistem intră întotdeauna corectate. Aproximativ 25% din secții apar cu greșeli mai mici sau mai mari”, a declarat șeful AEP.

„În înghesuiala de acolo nu ai luciditatea necesară să completezi întotdeauna corect”, a spus președintele AEP. „Am văzut că se renumără și este foarte bine pentru a fi sigur de unde a apărut greșeala”, a spus Greblă, precizând că renumărarea permisă prin hotărâre a biroului electoral de sector permite înscrierea rezultatelor din secții în sistem.

„Biroul Electoral al Sectorului 1 are 76 de secții din 166 de verificat, ceea ce înseamnă că ar termina în două zile ceea ce este inacceptabil. Ar trebuie să facă cu toții un efort să finalizeze”, a spus Greblă.

Clotilde Armand a cerut renumărarea voturilor și a acuzat că procesele verbale au fost întocmite greșit în mod intenționat. Edilul de la Sectorul 1 a spus că va depune plângere penală împotriva președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă pentru organizarea defectuoasă a alegerilor și pentru instigare la fals. Reacția vine după ce contracandidatul său George Tuță a anunțat că a "a câștigat competiția, după un mandat cu circ și scandal", iar PNL sector 1 a publicat procesele verbale. George Tuta spune ca nu poate fi posibilă frauda în acest caz și că nu vor ceda în fața minciunilor actualului edil Clotilde Armad. 

Clotilde Armand este disperată că pierde Primăria sectorului 1 și cere renumărarea voturilor. George Tuță îi cere să înceteze circul

Mai multe articole despre:
alegeri sectorul 1 toni grebla