MENIU

Alegerea primarilor într-un singur tur, criticată de ONG-urile din București

<p>Alegerea primarilor &icirc;ntr-un singur tur, criticată de ONG-urile din București&nbsp;</p>

ONG-urile din București au criticat, vineri, deciziile luate de Comisia de cod electoral, din Parlament, legate de alegerea primarilor și a președinților de consilii judetene, într-un singur tur, asociațiile atenționând că acestea se află "în contradicție cu pozițiile publice ale partidelor", informează Ziare.com.  

"Considerând că acest mandat vine în contradicție cu pozițiile publice ale partidelor, referitoare la reforma politică și electorală, ne exprimăm dezacordul profund față de aceste decizii care sunt, în mod evident, rezultatul unor înțelegeri transpartinice. Ele anulează, în fapt, orice alte modificări legislative menite să îmbunătățească procesul politic", atrag atenția ONG-urile, într-o scrisoare deschisă adresată parlamentarilor.

Reprezentanții asociațiilor au cerut partidelor politice și membrilor comisiei să revină asupra acestei decizii și să ia, în considerare, punctele de vedere ale societății civile, "care, în nenumărate rânduri, a solicitat revenirea la alegerea primarilor și președintilor consiliilor județene în două tururi și, respectiv, scăderea semnificativă a pragului electoral, atât pentru alegerile locale, cât și parlamentare".

"În cazul în care solicitările noastre vor fi ignorate, vom fi obligați să înțelegem că nu există, cu adevărat, voință politică din partea partidelor parlamentare, pentru o reformă reală, așa cum au declarat în fața cetățenilor", menționează reprezentanții societății civile.

Documentul citat este semnat de Campania Politică fără Bariere, Academia de Advocacy, Asociația Pro Democrația, Asociația Salvați Bucureștiul, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul Rațiu pentru Democrație, Centrul Român de Politici Europene, Ecopolis, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Go Free - Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Salvați Dunărea și Delta și Societatea Academică din România.

Comisia de Cod electoral a Parlamentului a votat, marți, un principiu care stabilește că primarii urmează a fi aleși prin vot direct, într-un singur tur, iar consilierii locali și județeni să fie aleși prin vot pe liste.

Mai multe pe Ziare.com.