AID: Politica externă și securitatea națională din România, puse în pericol de criza politică
Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) atrage atenția într-un comunicat de presă că actuala criză cu care se confruntă România afectează interesele naţionale, de politică externă şi de securitare naţională ale ţării.
AID solicită tuturor actorilor politici şi instituţionali să ia toate măsurile în vederea oferirii în continuare a unui stat stabil, predictibil, transparent, responsabil şi care să nu permită abuzuri sau derapaje în detrimentul cetăţenilor.
În ultimii ani România s-a identificat ca un pol de predictibilitate şi stabilitate în regiune, iar evenimentele recente riscă să afecteze grav interesele naţionale ale României.
Această nevoie reiese în special din contextul total schimbat datorat noii paradigme regionale de securitate şi rolului pe care România trebuie să-l joace în această regiune.
Responsabilitatea şi coerenţa actorilor politici în calitate de decidenţi ai statului, aflaţi la putere sau în opoziţie, este vitală în această perioadă în care România are şansa de a-şi consolida securitatea pe flancul estic al NATO.
De asemenea, transparenţa actului administrativ şi a actelor legislative, care vizează instituţii cu atribuţii în menţinerea unui echilibru social şi a unei integrităţi instituţionale, sunt vitale.
Astfel, solicităm Parlamentului în mod special să dea dovadă de transparenţă şi responsabilitate în procesul de creare sau de modificare a actelor normative care vizează legislaţia penală, dar şi cu privire la alte legi care au menirea de a oferi garanţii de stabilitate şi predictibilitate partenerilor NATO şi UE.
Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei condamnă ferm tentativa oricărui actor politic, intern sau extern, de destabilizare sau folosire a oricăror mijloace pentru a crea instabilitate sau pentru a reorienta politica externă actuală a României.
Totodată, AID condamnă orice acţiune a actorilor politici de a folosi criza politică actuală în scopul obţinerii sau promovării unor interese politice în detrimentul celor de securitate ale ţării.