MENIU

Agenția de analiză Stratfor, previziune sumbră pentru Ponta și pentru România

Agenţia americană Stratfor analizează criza politică de la Bucureşti din perspectiva instabilităţii regionale, afirmând că aliaţii occidentali ai României urmăresc cu maximă atenţie evoluţiile politice. Concluzia Stratfor: România nu îşi va schimba cursul politicii externe, însă Ponta va trebui să lupte pentru supravieţuire politică, sub supravegherea strictă a aliaţilor occidentali. Stratfor anticipează că Victor Ponta nu va demisiona, însă poziţia actualului premier va fi din ce în ce mai dificil de menţinut în următoarele săptămâni, scrie Adevarul.ro.

Moţiunea de cenzură nu va fi adoptată de Parlamentul de la Bucureşti, astfel că Ponta va rămâne în funcţie. Agenţia americană mai apreciază că este foarte posibil ca DNA să aducă noi dovezi împotriva lui Victor Ponta şi să depună la Parlament o nouă cerere de ridicare a imunităţii sale, iar repetarea votului de apărare a lui Ponta va avea costuri politice ce vor fi vizibile la alegerile din 2016. Alte surse de presiuni la adresa lui Ponta vor fi aliaţii occidentali: Statele Unite şi Uniunea Europeană care sprijină de multă vreme combaterea corupţiei.

Scandalul politic de la Bucureşti nu va transforma România într-un aliat NATO mai puţin capabil, ci doar va afecta dezvoltarea economică a României, apreciază analiştii americani. Stratfor susţine că cel mai mare pericol pentru stabilitatea politică este reprezentat de furnizarea de dovezi suplimentare în cazul Ponta de către DNA. Sursa citată aminteşte că în ultima perioadă activitatea DNA a dus la arestarea sau condamnarea mai multor figuri politice proeminente: foşti miniştri, parlamentari sau primari. Aici analiştii Stratfor subliniază că ”serviciile de informaţii ale României colaborează strâns cu DNA prin furnizarea de informaţii şi asigurarea sprijinului tehnic.

Stratfor susţine că aliaţii occidentali ai României vor urmări cu maximă atenţie evoluţia actualei crize politice de la Bucureşti. Din punctul de vedere al Occidentului România şi Polonia sunt jucători cheie capabili să limiteze influenţa Moscovei în Europa Centrală şi de Est, ca şi dependenţa Europei de resursele energetice ruse”, se arată în analiza Stratfor. Conform analiştilor americani, scandalurile politice din Parlamentul de la Bucureşti nu vor schimba politica externă a României.

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
DNA România Victor Ponta Stratfor analiză