MENIU

AFP, analiză despre efectul fake news în România: Ştirile false alimentează euroscepticismul

Agentia AFP a publicat o analiza in care atrage atentia asupra raspandirii stirilor false in Romania, fenomen ce ar putea continua sa ia amploare, in conditiile in care tara noastra este considerata "veriga slaba a proiectului european".

"Caini platiti pentru a protesta fata de Guvern. Un incendiu la un club de noapte soldat cu victime, comandat de un miliardar american. Asa numitele 'fake news' prospera in Romania, alimentand euroscepticismul din fosta tara comunista", scrie AFP, citata de News.ro.

Agentia scrie ca tentativele Guvernului social-democrat din ianuarie de a imblanzi legislatia anticoruptie a dus la un val de proteste fara precedent in tara, dar si la un val de stiri indoielnice la posturile de televiziune proguvernamentale. Primul caz de "stiri false" a fost remarcat in decembrie - cu numai doua zile inainte de alegerile parlamentare - "cand postul privat de televiziune Romania TV a afirmat ca omul de afaceri americani George Soros, o tinta populara pentru antimondializare, a 'finantat' cumva" incendiul de la clubul Colectiv, ce a dus in 2015 la proteste care au daramat Guvernul, scrie AFP.

Ancheta a conchis ca nerespectarea normelor de siguranta a fost cauza tragediei, nu un complot strain. "Cu toate acestea, intr-o tara unde industria nationala a media este dominata de cinci posturi private de stiri, ce transmit 24 de ore, posturile rivale s-au grabit sa preia povestea si sa intre in 'fake news'", explica jurnalistii francezi.

Mai multe articole despre:
România măsuri efecte anunţ decizii AFP fake news