MENIU

Aderarea României la Schengen cu granițele terestre. Ciucă: "În momentul de faţă, este vorba de o decizie politică". Când este așteptată HOTĂRÂREA

Nicolae Ciucă / Foto: Inquam Photos

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri, despre aderarea României la Schengen şi cu granițele terestre, că există perspective foarte bune ca această decizie să fie anunţată într-un Consiliu JAI. Următorul astfel de eveniment va avea loc în decembrie.  

Preşedintele PNL a declarat despre dosarul Schengen că şi ministrul de externe şi ministrul de interne au derulat toate procedurile tehnice care s-au finalizat şi au fost recunoscute la ultimul Consiliu JAI şi a amintit şi declaraţia publică a ministrului de interne din Austria care este cuprinsă şi în rezoluţia summit-ului Partidului Popular European de ieri, prin care se recunoaşte că România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile şi standardele tehnice ale Schengen.

România vrea să adere complet la Schengen până la finalul anului. Predoiu: Ne luptăm cu ghearele și cu dinții

”În momentul de faţă, este vorba de o decizie politică. Pentru această decizie politică, eu ieri am vorbit cu comisarul Hahn, reuşind să detaliem tot ceea ce s-a petrecut până acum şi ce urmează să se întâmple, astfel încât să se ia decizia finală. Ca tare, există perspective foarte bune pentru ca această decizie să fie anunţată într-un Consiliu JAI. Consiliul este în decembrie”, a precizat Ciucă. ”Până atunci, noi continuăm să întreprindem toate demersurile necesare, politic, astfel încât să finalizăm acest proces de aderare la Schengen”, a explicat Ciucă. 

Tot vineri, premierul Marcel Ciolacu a declarat că România va fi acceptată în Schengen în acest an și cu granițele terestre „cu o certitudine de 99.9%”. Liderul PSD a afirmat că rezultatul alegerilor din Austria va determina o schimbare a atitudinii guvernului de la Viena.

Mai multe articole despre:
ciuca nicolae ciuca ciuca pnl schengen austria