Acuzații de la Chișinău pentru București. Conflictul din Transnistria, mărul discordiei
Un parlamentar din Reublica Moldova susține că Bucureștiul nu se implică suficient în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Igor Munteanu susține că România nu trebuie doar să contemple ce se întâmplă în zonă, ci să aibă inițiative în organizațiile politice din care face parte – și în OSCE, și în Uniunea Europeană.
Bucureștiul nu se implică suficient în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, deși România ar avea cum să se impună ca actor relevant în acest peisaj, consideră fostul ambasador în SUA al Republicii Moldova, Igor Munteanu, într-un interviu pentru G4Media.ro.
Recent ales deputat pe listele Blocului ACUM, care militează împotriva oligarhizării și a influenței Rusiei în Republica Moldova, Igor Munteanu nu exclude niciun scenariu post-electoral, nici chiar pe cel al anticipatelor, în condițiile în care nici socialiștii președintelui Dodon și nici democrații oligarhului Plahotniuc nu au obținut suficiente voturi pentru a da guvernarea.
Deși, mai susține politicianul moldovean, Rusia a mizat foarte mult pe o victorie clară a socialiștilor, care ar fi corespuns planurilor planurilor mari ale Moscovei, de federalizare a Republicii Moldova.
Un proces în urma căruia Kremlinul ar obține practic pârghii nelimitate de control, în primul rând un veto strategic pe orice decizie importantă de politică internă și externă a Chișinăului.
Ce este de amendat la politica Bucureștiului față de Republica Moldova?
În primul rând, Bucureștiul ar trebui să se intereseze mai mult și să aibă și inițiative pe subiectul unui conflict învecinat. Nu doar să contemple ce se întâmplă în zonă, ci să aibă inițiative în organizațiile politice din care face parte – și în OSCE, și în Uniunea Europeană.
(România) în primul rând să condiționeze importurile din Transnistria de anumite măsuri pe care autoritățile separatiste ar trebui să le introducă.
Ar trebui să aibă o politică de condiționalitate față de orice fel de importuri din această regiune și vă asigur că aceste măsuri vor ridica altor subiecte.
Să nu uităm că în Transnistria sunt în continuare oameni încarcerați pentru vederi politice, iar condiționarea democratică nu a răsunat niciodată.
Să pună presiune pe misiunea OSCE pentru că misiunea OSCE ar fi trebuit să prezinte cu regularitate rapoarte asupra situației de securitate din regiune.
Ultimul raport care a fost prezentat din partea misiunii OSCE a fost în anul 2006.