Alegeri PREZIDENȚIALE în Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat scrutinul, după ce a fost votată masiv la Chişinău şi în diaspora - LIVE TEXT
Duminică au avut loc alegeri prezidențiale cruciale în Republica Moldova, de care poate depinde inclusiv soarta României. Ziua nu a fost lipsită de incidente, de la amenințări cu bomba la diverse ambasade ale Moldovei din Occident, până la blocarea unui pod peste Nistru, despre care autoritățile au anunțat că a fost minat. La ora 21:00 secțiile de votare s-au închis. Maia Sandu a câştigat scrutinul, după ce a fost votată masiv la Chişinău şi în diaspora. Primele rezultate preliminare îl indicau pe Stoianoglo câştigător.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat un al doilea mandat în fruntea statului.
Maia Sandu, care în 2020 câştiga mandatul de preşedinte cu peste 57% din voturi, a ajuns şi acum la 55% din voturi, arată rezultatele publicate de Comisia Electorală Centrală după centralizarea datelor primite de la 2.194 din totalul celor 2.219 secţii de vot deschise (reprezentând 98,87%).
UPDATE 24:00 - Maia Sandu, favorita alegătorilor
După centralizarea a 95% din procesele verbale, Maia Sandu este la un pas de victorie. Ea a reușit să adune 52% din voturile cetățenilor din Republica Moldova. Voturile din Diaspora nu au fost încă numărate.
UPDATE 23:30 - Maia Sandu preia conducerea, după numărarea a 93% dintre voturi
Răsturnare de situație în cadrul alegerilor din Republica Moldova. După centralizarea a 93% din procesele verbale, Maia Sandu s-a impus în preferințele alegătorilor cu 50,98%. Autoritățile electorale mai au de centralizat procesele verbale dintr-un singur raion.
UPDATE 22:45 - Luptă strânsă, după numărarea a 89% dintre voturi
După centralizarea unui total de 1983 de procese verbale se anunță o luptă extrem de strânsă pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Alexandr Stoianoglo beneficiază de un mic avans în fața Maiei Sandu, cu 50,96%, iar Maia Sandu a adunat 49,04%. Voturile din diaspora nu au fost încă centralizate.
UPDATE 22:10 - Peste 27.000 de cetăţeni au votat în România la scrutinul prezidenţial din ţara de peste Prut, a declarat pentru Agerpres ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă.
Diplomatul spune că prezenţa a fost mai mare decât la primul tur al alegerilor prezidenţiale din octombrie şi majoritatea alegătorilor din România au fost tineri.
Potrivit acestuia, până la ora 18,00 au votat în România peste 27.700 de cetăţeni ai Republicii Moldova, iar oraşele cu cei mai mulţi alegători sunt Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov, Timişoara.
UPDATE 22:15 - Rezultatele parțiale îl arată în avantaj pe Alexandru Stoianoglo
Conform raportărilor autorităților electorale din Republica Moldova, Alexandru Stoianoglo conduce cu 52% în fața Maiei Sandu după procesarea a 82% din procesele verbale. Voturile din Diaspora nu au fost încă numărate.
UPDATE 21:30 - Maia Sandu, mesaj după închiderea secţiilor de votare
După închiderea secțiilor de votare din țară, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un mic discurs în care le-a mulțumit cetățenilor care au votat în turul II al alegerilor. De asemenea, ea i-a încurajat pe moldovenii din diaspora să continue să își exercite dreptul de vot.
”Le mulţumesc celor care au participat la vot în toată ţara, în special chişinăuienilor, care au participat în număr mare. Le mulţumesc şi tinerilor, care au stabilit un record, precum şi cetăţenilor din diaspora, care au demonstrat o mobilizare exemplară. Vreau să mulţumesc şi domnului Constantin Cojocari, care, la 105 ani, s-a dus de la Chişinău în localitatea de baştină” a spus Maia Sandu
UPDATE 21:00 - Secțiile de votare s-au închis
Majoritatea secțiilor de votare din Republica Moldova și-au închis ușile la ora 21:00, marcând finalul procesului de votare pentru alegerea președintelui țării.
Excepție fac secțiile de votare în fața cărora încă se află alegători. Până la acea oră, 1,683 milioane de cetățeni și-au exercitat dreptul de vot, ceea ce constituie 54% din totalul alegătorilor.
Comparativ, în urmă cu două săptămâni, în cadrul primului tur, până la aceeași oră au votat 1,546 milioane de persoane.
UPDATE 18:45 - Patru secţii de votare constituite pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova în Germania şi Anglia au fost ţinta unor alerte cu bombă, a anunţat, duminică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Potrivit sursei citate, toate cele patru alerte au fost false, după verificările făcute de autorităţile ţărilor respective.
"Cu puţin timp în urmă, autorităţile din Frankfurt - Germania şi Liverpool şi Northampton - Marea Britanie au fost alertate că unele secţii de votare sunt minate. Serviciile specializate din statele respective au pus în aplicare protocoalele pentru situaţii de alertă şi deja au finalizat controlul antiterorist anunţând că alarmele respective au fost false", se arată în comunicatul MAE din Republica Moldova.
"MAE anunţă că alarmele sunt false, menite doar să oprească procesul de votare. Autorităţile moldoveneşti au anunţat anterior despre intenţia de alerte false şi coordonează acţiunile cu autorităţile statelor vizate", se precizează în comunicat.
UPDATE 19:55 - Podul de legătură Rîbnița-Rezina ar fi fost minat. După ce azi, poliția a sistat traficul de pe podul Râbnița – Rezina, interdicția vizând inclusiv pietonii, o informație de ultimă oră anunță că acest punct important de trecere peste râul Nistru ar fi fost minat. Anunțul a fost făcut de reprezentanții IGP care au precizat că a fost sesizată cu puțin timp în urmă.
Incidentul a fost semnalat de reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) care au anunțat că o sesizare a fost primită recent, generând îngrijorare în rândul autorităților și al cetățenilor, anunță presa din Republica Moldova.
Conform informațiilor furnizate de Poliție, apelul a fost efectuat imediat după reluarea circulației pe pod, în condițiile în care un bărbat a fost observat cu o cutie suspectă și a refuzat să dezvăluie conținutul acesteia.
UPDATE 18:30 - Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Potrivit sursei citate, atacurile au avut ca efect încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot.
"Am fost informaţi astăzi de către Serviciul de Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică că am avut câteva incidente de securitate cibernetică care au afectat temporar disponibilitatea resurselor informaţionale ale Comisiei Electorale Centrale. Colegii noştri din birouri ne-au sesizat despre încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot. Concluzia este că am fost ţinta unor atacuri cibernetice de tip DOS, e o supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane şi, din cauza acestora, am avut aceste încetiniri temporare", a declarat preşedinta CEC.
UPDATE 15:20 - Poliția a sistat traficul de pe podul Râbnița – Rezina, interdicția vizând inclusiv pietonii, transmite reporterul Europei Libere de la fața locului, potrivit stiripesurse.md.
Reprezentanții Poliției spun că la postul vamal intern se află o persoană suspectă care nu colaborează cu forțele de ordine și „deține o cutie suspectă”, refuzând să dezvăluie conținutul acesteia.
„Paza perimetrului este asigurată, iar serviciile specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției urmează să documenteze cazul și să verifice circumstanțele.
Imediat ce cazul va fi documentat conform protocoalelor, traficul în zonă își va relua activitatea”, a spus Europei Libere, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție, Elena Băetrău.
Anterior au fost raportate cozi uriașe pe podul Râbnița-Rezina! Sute de mașini se îndreaptă dinspre regiunea transnistreană către secțiile de vot deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului.
Anterior, mai mulți moldoveni care își exercită dreptul de vot în cele 30 de secții de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană au anunțat că oamenii sunt aduși la secții cu autocare și microbuze.
„Sunt aduși cu autobuzele, cu rutierele până la poștă. De acolo oamenii merg pe jos”, a declarat o femeie care votează la secția din Bender.
UPDATE 14:10 - Peste 860.000 de cetățeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat deja dreptul la vot până la ora 13.00. Aceștia urmează să-şi aleagă viitorul președinte, între Maia Sandu şi Aleksandr Stoianoglo, notează news.ro.
Până la ora 13:00, la secţiile de votare s-au prezentat peste 29% dintre alegători. Acest indicator este mai mare decât în primul tur al scrutinului.
Majoritatea, peste 53%, sunt femei. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 de ani.
În diaspora, cele mai solicitate secţii sunt în România, Italia, Austria, Estonia, Belgia, Franţa, Germania, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe.
Până la ora 13.00, în diaspora s-au prezentat la secţiile de vot peste 112.000 de alegători.
UPDATE 11:15 - Circa 300.000 de moldoveni au votat în turul II al alegerilor prezidențiale până la ora 10:00. Cel puțin așa arată datele prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), notează TV8.md.
Mai exact, peste 290.000 de alegători (10%) au reușit să treacă pe la urnele de vot, fiind mai mulți ca în turul I, când aproximativ 230.000 de cetățeni au reușit să-și exprime dreptul la vot.
Potrivit cifrelor de la această oră, bărbații care votat sunt mai mulți la număr ca femeile, în timp ce în turul I era invers. Totodată, cei mai harnici votanți au rămas cei din categorie de vârstă 56-65 de ani, iar cele mai multe voturi au fost înregistrate, la fel ca în turul I, în raionul Dondușeni.
Moldovenii au de ales între candidatul pro european Maia Sandu - care se luptă pentru al doilea mandat și candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo.
Astăzi, oră de oră, la Realitatea Plus, vom discuta cu cei mai buni analiști de politică externă despre cea mai importantă zi din Republica Moldova, si tot aici veți afla în exclusivitate și rezultatele votului.
Moldovenii își aleg președintele. Cine vrea să măsluiască votul
La această oră sunt deschise toate cele peste doua mii de secții de votare din Republica Moldova.
Și în România au fost înființate secții de votare destinate moldovenilor de peste Prut care locuiesc la noi în țară, două dintre ele fiind la Iași. Aproape trei milione de moldoveni sunt așteptați să își aleagă președintele.
Alegerile din Republica Moldova sunt sub asediul Kremlinului. Au avut loc percheziții ample într-o localitate de lângă Chișinău. Mai mulți membri ai organizației „Șor” sunt suspectați că ar racola oameni și le-ar propune bani în schimbul unui vot. Oamenii legii au ridicat mii de ziare cu inscripția ,,Renaștere” sau ,,Șor”, liste și caiete care conţin date personale și copii ale buletinelor de identitate.
Autoritățile din Moldova au emis și un comunicat prin care condamnă atacul de falsuri trimise în numele instituției și asta după ce în spațiul public au apărut informații cum că cetățenii primesc mesaje prin care sunt însemnați să voteze un anumit candidat.
Republica Moldova decide astăzi dacă rămâne de partea UE
„Cetățenii ne anunță că primesc, pe adresele lor de e-mail, mesaje din partea Parlamentului Republicii Moldova prin care sunt îndemnați să voteze duminică pentru un anumit candidat electoral, iar, ulterior, să fie remunerați financiar de un partid politic. Totodată, oamenii sunt îndemnați să participe la un „miting patriotic”, transmite Parlamentul Republicii Moldova.
În tot acest timp, Maia Sandu îi îndeamnă pe basarabeni să iasă în număr cât mai mare la vot. Urnele vor fi deschise până la ora 21.00, ora Chișinăului.
„Nu este doar o ștampilă pe hârtie. Este cuvântul tău despre soarta ta. Este alegerea despre cum vei trăi începând cu ziua de mâine.”, a declarat Maia Sandu.
În primul tur de alegeri, desfășurat în 20 octombrie, Alexandr Stoianoglo obținut 25,98% din voturi, în timp ce 42,45% dintre alegători au votat pentru actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu. Tot atunci, a avut loc și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar Alexandr Stoianoglo, deși are și cetățenie românească, a votat împotrivă.