MENIU

2016, un an sumbru. Gușă: În mod evident, avem o Românie izolată din punct de vedere geopolitic

Într-o intervenţie la Realitatea TV, consultantul politic Cozmin Guşă a realizat o analiză a evenimentelor majore petrecute în 2016 în lume. Concluzia nu este una îmbucurătoare. 

România este aproape izolată din punct de vedere geopolitic în acest moment și a primit, în 2016, adevărate șocuri de la partenerii săi, fie că vorbim de UE sau de SUA, spune consultantul politic Cozmin Gușă.

"Cred că treburile sunt foarte grave, dar este ca un fel de boală ascunsă. Suntem în pragul unei cangrene a ceea ce credeam că e bine stabilizat în România, respectiv euroatlantismul, respectiv dedicația europeană, pentru că toate acele structuri sunt pe cale să își modifice total conținutul și formatul și pentru că România se va mișca mai repede decât alții", spune Gușă. 

2016 a fost un an complicat, care a marcat evoluții majore pe ambele maluri ale Atlanticului. România este direct afectată. 

"Ce s-a întâmplat în 2016? Clasa noastră politică este calamitată şi atunci ea primeşte şocuri majore de la parteneri şi adversari. UE și-a developat în 2016 criza majoră în care se află. Brexit, de exemplu, a marcat în mod evident prin dezbateri, această criză majoră și ne-a arătat jocul perfid și interesat al Germaniei, o ţară care trăiește atât de bine în primul rând datorită spiritului nemţesc, dar tocmai pentru că şi-a securizat o piaţă de export a produselor care este piața UE în principal, pe baza unei producții germane furajate sau finanțate de multe ori de către Rusia sau de către China în ultima perioadă. Acest joc perfid și interesat al Germaniei s-a devoalat în urma dezbaterilor privind Brexit-ul. Ca să nu mai includ criza UE generată de decizia Germaniei legată de migratie, care ne-a marcat", punctează Cozmin Gușă.

"SUA, partenerul nostru strategic, au trecut într-un punct de inflexiune - pentru amatorii de geometrie, locul în care se schimbă panta - și au arătat în 2016 tot ce au mai urât. Nu ar fi atât de complicat, dar pentru că alegerile s-au terminat cum s-au terminat şi valul mediatic anti Trump nu a fost suficient, vedem că PAX Americana, lumea în care America e liderul mondial, se apropie de sfârşit și ceea ce s-a marcat în SUA în 2016 a fost această pierdere de putere și prestigiu, marcată de votul populației în favoarea unuia ca Donald Trump, lucru care va da multă treabă SUA", observă consultantul", spune consultantul. 

Lucrurile sunt destul de clare în zona EURASIA, unde avem o revigorare clară pe linia Putin-Beijing, iar în jurul României, situația e sumbră.

"În mod evident, avem o Românie izolată din punct de vedere geopolitic. Ungaria defilează la braț cu Putin, în Bulgaria, curentul pro-rusesc s-a instalat, Serbia era de mult acolo, iar în Ucraina, meciul pierdut de UE în favoarea lui Putin este evident. În Moldova, alegerile ne-au arătat un rusofil și un putinist", observă Gușă. 

Cu siguranță unul dintre cele mai importante momente ale lui 2016 este tentativa de lovitură de stat din Turcia. Cozmin Gușă crede că aceasta i-a oferit președintelui Recep Erdogan posibilitatea de a se reoriemta geopolitic.

"Un eveniment major al lui 2016 a fost acel puci mimat, care a schimbat ordinea regională, dacă nu pe cea mondială, atunci când Erdogan și-a organizat un puci pentru a-și schimba axa de orientare geopolitică de la SUA, NATO către Rusia, și să-și ucidă fizic sau figurat toți adversarii", spune consultantul.