MENIU

Prima prezentatoare TV din România. Ea a prezentat primul revelion la TVR

Cleo Stieber a fost pioniera televiziunii românești, fiind prima prezentatoare de la TVR și marcând istoria prin prezentarea primului revelion televizat din România. În ciuda contribuției sale semnificative, puțini români își mai amintesc de ea astăzi.

Debutul în televiziune și primul Revelion

În anul 1956, Cleo Stieber a făcut istorie la TVR, prezentând primul revelion difuzat pe micile ecrane. În fața telespectatorilor, ea a sărbătorit trecerea în noul an cu un pahar de șampanie și urări de bine: „Cu prilejul anului nou, vă urăm La mulți ani! Permiteți-ne să vă oferim în dar un program din cântecele și jocurile noastre românești. Ridicăm paharul în sănătatea voastră. Pentru pace și fericirea noastră, a tuturor.”

Cleo Stieber și-a început cariera în televiziune în anul 1955, când la ora 22:00, a apărut pentru prima dată pe micile ecrane. Ea a anunțat cu entuziasm: „Bună seara, dragi spectatori. Aici stația experimentală București. Începem primul nostru program.” Născută în 1928, Cleo a studiat inițial medicina și a practicat ca medic pediatru înainte de a se dedica televiziunii.

Pe lângă cariera sa de succes la TVR, Cleo Stieber a avut și o viață personală împlinită. S-a căsătorit cu un medic stomatolog și împreună au avut un copil. În 1971, Cleo a renunțat la postul său de la TVR și s-a mutat cu familia în Israel, apoi în Italia, și în cele din urmă s-au stabilit în Germania.

Dan Negru și-a dorit să o cunoască

Dan Negru, cunoscut pentru prezentările sale de revelion, a dorit să o cunoască pe Cleo Stieber și să o invite ca invitat special în una dintre emisiunile sale.

 Cu toate acestea, el nu a reușit să o găsească. În decembrie 2020, Negru a scris: „Au trecut 63 de ani de revelioane televizate în România. Din ăștia 63, eu am prezentat 21. Ca omagiu, am vrut să o invit pe doamna Cleo Stieber guest-star într-unul din Revelioanele mele, dar n-am reușit să-i dau de urmă. Locuia în Köln acu’ niște ani. Acum cred că e deja prea târziu. Amintirea numelui ei e omagiul pe care pot să i-l mai aduc azi! Cleo Stieber.”

Cleo Stieber a decedat în 2012, în Köln, unde a fost și înmormântată. Moștenirea ei rămâne vie prin contribuțiile sale la televiziunea românească, fiind un model de pionierat și profesionalism în domeniul media.