MENIU

EFECTELE unui documentar despre BALENELE UCIGAŞE în captivitate. California face primul pas

Efectele documentarului Blackfish, pozitive pentru balenele ucigaşe. California face primul pas în acest sens

Efectele documentarului "Blackfish", un film despre balenele ucigaşe care trăiesc în captivitate, au început să se facă simţite în societatea americană, statul California propunând o lege care interzice folosirea acestor mamifere marine în parcurile acvatice.

Totodată, o serie de artişti de seamă, precum Willie Nelson şi formaţiile REO Speedwagon, Heart şi Barenaked Ladies au anunţat că şi-au anulat concertele pe care ar fi trebuit să le susţină în parcurile de distracţii din reţeaua SeaWorld, informează hollywoodreporter.com.

La rândul ei, Diana Warren, o apreciată compozitoare americană, a declarat: "Acest film ar trebui să îi convingă pe muzicieni să nu mai cânte niciodată în acele parcuri oribile. Animalele nu sunt aici pentru ne distra pe noi".

Potrivit presei americane, artiştii şi trupele invitate să susţină concerte în parcurile de distracţii din California în care sunt dresate balene ucigaşe (orca) primesc onorarii cu 25% - 50% mai mari decât onorariile lor obişnuite.

Pe 7 martie, politicianul democrat Richard Bloom din California, reprezentantul districtelor Malibu, Pacific Palisades, Bel Air, Brentwood şi Santa Monica, a propus o lege care interzice parcurilor acvatice să folosească balene ucigaşe în spectacolele lor. Bazându-se pe imaginile din controversatul documentar "Blackfish" - un film despre balenele ucigaşe care trăiesc în captivitate -, acelaşi proiect legislativ doreşte să declare ilegală practica înmulţirii animalelor în captivitate şi să interzică importurile şi exporturile de orci.

Unul dintre parcurile vizate de criticile generate de folosirea orcilor în show-urile sale este SeaWorld Entertainment, care deţine SeaWorld San Diego. Compania consideră că acel proiect legislativ este problematic. "Această propunere de lege este profund greşită din mai multe puncte de vedere, iar validitatea ei poate fi pusă foarte uşor sub semnul întrebării prin prisma Constituţiei Statelor Unite şi cea a Californiei", a spus Nick Gollattscheck, purtătorul de cuvânt al companiei.

SeaWorld, care are sediul general în oraşul Orlando din statul Florida, operează 11 parcuri de distracţii pe teritoriul Statelor Unite. Cel puţin trei dintre ele oferă publicului evenimente muzicale asigurate de DJ-i şi de trupe care cântă live - Busch Gardens Tampa, SeaWorld Orlando şi Adventure Island Tampa. Aceste concerte sunt susţinute în general de formaţii retro precum Chubby Checker, Glenn Miller Orchestra şi The Osmonds sau interpreţi de muzică country. În februarie şi la începutul lunii martie, compania a găzduit a 15-a ediţie anuală a seriei de concerte "Bands, Brew & BBQ" în parcurile acvatice Busch Gardens Tampa şi SeaWorld Orlando.

După lansarea documentarului "Blackfish", cel puţin 10 dintre cele 18 concerte programate iniţial au fost anulate, întrucât artiştii care trebuiau să le susţină, precum Willie Nelson, REO Speedwagon şi Heart, au decis să renunţe la aceste show-uri.

Cântăreaţa Joan Jett, al cărei cântec celebru "I Love Rock 'n' Roll" deschide un spectacol cu balene orca, intitulat "Shamu Rocks", i-a cerut lui Jim Atchinson, directorul grupului SeaWorld, în decembrie, ca grupul pe care îl conduce să înceteze să îi mai folosească muzica.

Alţi artişti, precum Scotty McCreery, Justin Moore, Gretchen Wilson, Hank Williams Jr., Kid Rock şi Alabama, au ales să susţină concertele din această serie, care s-a încheiat pe 8 martie.

Atunci când documentarul "Blackfish" a avut premiera la Festivalul Sundance, în ianuarie 2013, prezentând povestea unei balene ucigaşe care trăieşte în captivitate şi pericolele cu care se confruntă dresorii, filmul a atras destul de multă atenţie, însă abia după ce pelicula a fost prezentată pe CNN în octombrie 2013, indignarea din rândul opiniei publice a început să se manifeste. Mulţi artişti au început să critice reţeaua de parcuri SeaWorld, după lansarea pe internet a petiţiei Change.org, prin care iniţiatorii ei solicitau tuturor muzicienilor să renunţe la colaborarea cu această reţea de parcuri de distracţii cu tematică marină.

"Grupul The Mavericks nu ar trebui să cânte niciodată în locuri precum SeaWorld - absolut niciodată", a spus solistul trupei, Raul Malo, care a crescut în Florida şi are câţiva prieteni care "au antrenat" vieţuitoarele de la "Seaquarium" din Key Biscayne. "La un moment dat, astfel de locuri poate că au servit unui scop secundar, precum acela de «a educa», cumva, masele, dar nu cred că acest scop mai este valabil acum. Aceste locuri reprezintă pur şi simplu un produs al propriei noastre aroganţe, ca şi al ignoranţei noastre. Nu poţi să iei un animal inteligent, sociabil, cu puternice legături de familie, obişnuit să înoate pe distanţe vaste, şi să îl închizi într-un bazin de ciment, pentru ca el să îşi fluture înotătoarele spre noi. Dacă ar avea degete, sunt aproape sigur că ştiu deja care deget ar flutura aceste animale prin faţa noastră", a spus Raul Malo.

Politicianul Richard Bloom spune că a luat decizia de a iniţia acest proiect legislativ după ce a văzut documentarul "Blackfish", după ce a vizitat SeaWorld şi după ce a discutat cu Naomi Rose, cercetătoare la Humane Society International, care critică folosirea mamiferelor marine de către industria parcurilor de distracţii.

"SeaWorld m-a acuzat că m-am împrietenit cu extremişti şi a numit în special PETA, dar eu nu am colaborat niciodată cu PETA", a spus Richard Bloom, adăugând că se aşteaptă ca legea să fie dezbătută în actuala legislatură într-un interval de 45 de zile.

Nu se ştie deocamdată dacă documentarul "Blackfish" şi anulările de concerte vor avea un impact asupra SeaWorld Parks and Entertainment. Potrivit unui raport preliminar pentru 2013, compania a înregistrat venituri totale de 1,5 miliarde de dolari, în creştere faţă de suma de 1,4 miliarde de dolari obţinută în 2012, considerată un record în istoria companiei.

Mai multe articole despre:
balenă ucigaşă PETA orcă seaworld blackfish