MENIU

Doliu în lumea muzicii: un artist uriaș a murit, după o lungă luptă cu cancerul 

Saxofonistul american David Sanborn, a cărui influenţă asupra industriei muzicale a depăşit cu mult universul jazzului datorită colaborărilor sale cu David Bowie, Stevie Wonder şi Bruce Springsteen, a murit la vârsta de 78 de ani din cauza unui cancer, informează AFP.

Muzicianul "a decedat duminică după-amiază, pe 12 mai, după o luptă îndelungată cu un cancer de prostată", de care suferea din 2018, precizează un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

David Sanborn era cunoscut ca un nume mare al jazzului, dar şi ca un artist care poate fi cu greu catalogat, care a experimentat o mare varietate de genuri muzicale: jazz fusion, latin jazz, disco, funk, pop, rock, soul şi blues.

Într-o carieră prolifică de şase decenii, el a lansat 25 de albume şi a fost recompensat cu şase premii Grammy.

Doliu în lumea muzicii populare: moarte fulgerătoare, la doar 44 de ani!

Abilităţile sale de instrumentist fără pereche i-au permis să colaboreze cu adevăraţi monştri sacri ai muzicii: a interpretat soloul memorabil din cântecul "Young Americans", al lui David Bowie, a fost invitat să cânte pe albumul "Talking Book", al lui Stevie Wonder, şi pe celebrul disc "Born to Run", al lui Bruce Springsteen.

De asemenea, a însoţit trupa The Rolling Stones în turnee şi a urcat pe scena legendarului festival Woodstock alături de Paul Butterfield Blues Band, printre alţii.

Născut în Tampa, Florida, în anul 1945, David Sanborn a crescut apoi în Missouri, în sudul Statelor Unite.

Diagnosticat în copilărie cu poliomielită - o boală care afectează sistemul nervos şi provoacă paralizii -, a început să cânte la saxofon la recomandarea unui medic, pentru a-şi întări capacitatea pulmonară.

În pofida diagnosticului său de cancer din 2018, artistul american a continuat să plece frecvent în turnee şi avea programate mai multe concerte pentru anul viitor.

Doliu uriaș pe scena muzicală! A murit chitaristul american Duane Eddy, unul dintre părinții fondatori ai Rock and roll-ului

Mai multe articole despre:
doliu muzica David Sanborn