MENIU

Cel mai lung sistem de peşteri din lume

Doi speologi au anunţat că au descoperit cel mai lung sistem de peşteri inundate din lume. Galeriile se găsesc în peninsula Yucatan din Mexic. Până acum nu se ştia că aceste peşteri comunică între ele.

Cei doi speologi au descoperit că peşterile din Mexic sunt legate prin mai multe tuneluri subterane inundate. Informaţia a fost confirmată şi de o asociaţie de speologie din Statele Unite. Galeriile măsoară în total peste 153 de kilometri.

"Uneori înoţi printr-un tunel foarte îngust, alteori ajungi într-o galerie foarte largă. Ceva de câteva sute de metri, atât pe lăţime cât şi pe lungime. Unele peşteri sunt atât de întinse încât te întrebi pe ce se sprijină tavanul. Vorbesc serios, prin unele galerii poţi să zbori cu un avion de pasageri de tip Boeing", a declarat Steve Bogaerts, speolog.

Expediţia a durat patru ani, timp în care cei doi cercetători au făcut în jur de 500 de scufundări cu echipamente speciale. Ei au realizat şi o hartă a traseului râului subteran. Descoperirea nu a fost încă publicată în revistele de specialitate.
Mai multe articole despre:
peşteră peşteri speologie