MENIU

Recordurile de temperatură nu s-au încheiat: Iulie 2024 a fost a doua cea mai caldă lună iulie din istorie. Ce urmează la final de vară

Luna iulie a fost declarată a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată, întrerupând o perioadă de 13 luni în care fiecare lună a fost cea mai caldă din istorie recentă.

Serviciul pentru Schimbări Climatice Copernicus al Uniunii Europene a raportat joi că luna iulie 2024 a fost cu 1,48 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) mai caldă decât referința preindustrială din perioada 1850-1990. În plus, ultimele 12 luni au fost cu 1,64 grade Celsius peste media preindustrială, din cauza schimbărilor climatice globale.

Ce spun specialiștii climatici

Raportul Copernicus subliniază că luna iulie a marcat, de asemenea, cele mai calde două zile înregistrate vreodată. Temperaturi ridicate au fost atribuite în principal emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din industriile bazate pe combustibili fosili, iar oceanele, care în mod obișnuit nu sunt afectate de fenomenul El Nino, au înregistrat o creștere neobișnuită a temperaturilor.

Julien Nicolas, cercetător în domeniul climei la Copernicus, a declarat pentru Reuters: „Chiar dacă fenomenul El Nino s-a încheiat, impactul său asupra temperaturilor globale este încă semnificativ. Nu am terminat cu recordurile de temperatură care provoacă valuri de căldură. Tendința de încălzire pe termen lung este cu un nivel foarte ridicat de încredere legată de impactul uman asupra climei.”

Temperaturi globale și variații regionale

Temperaturile au fost mai ridicate decât media în sudul și estul Europei, vestul Statelor Unite, vestul Canadei, cea mai mare parte a Africii, Orientul Mijlociu, Asia și estul Antarcticii. În contrast, temperaturi apropiate sau sub medie au fost înregistrate în nord-vestul Europei, vestul Antarcticii, părți ale Statelor Unite, America de Sud și Australia.

Luna iulie 2024 a fost și mai ploioasă decât media în nordul Europei și în sud-estul Turciei, în timp ce avertizările de secetă au persistat în sudul și estul Europei. Gheața marină arctică a scăzut cu 7% sub medie, o scădere semnificativă dar nu la fel de gravă ca recordul de 14% din 2020. În Antarctica, gheața marină a fost a doua cea mai redusă pentru luna iulie, cu 11% sub medie, comparativ cu 15% sub medie în aceeași lună a anului trecut.

Temperaturile globale ale mării

Temperaturile globale ale mării au rămas aproape de niveluri record, luna iulie 2024 fiind cu doar 0,1 grade Celsius sub luna iulie a anului trecut. Aceasta pune capăt unei serii de 15 luni consecutive de noi recorduri de temperatură a mării.

Raportul evidențiază că, deși anumite fenomene climatice, cum ar fi El Nino, au fluctuat, trendul general al încălzirii globale continuă să genereze condiții meteorologice extreme și recorduri de temperatură.