MENIU

Recolta de toamnă, afectată de secetă. Fermierii sunt disperați

Peste 40.000 de culturi agricole din județul Prahova au fost grav afectate de seceta din această vară. Cele mai afectate sunt porumbul și floarea-soarelui. Culturile de toamnă au suferit pierderi importante, iar în unele cazuri daunele ajung și la 100%.

Grâul și floarea-soarelui, distruse de secetă

Reprezentanții Direcției Agricole Prahova vorbesc despre peste 14.000 de hectare de culturi de toamnă afectate de secetă.

 Cea mai afectată zonă din Prahova a fost sudul județului, dar deficitul de apă din sol a fost extrem și extins în toată zona de câmpie a județului. 

Cele mai afectate culturi sunt și cele mai importante. Porumbul și floarea-soarelui au avut cel mai mult de suferit în urma căldurii din această vară.

Cât despre agricultorii afectați de secetă care au încheiat contracte de credit sau leasing vor putea solicita suspendarea plății datoriilor și a ratelor la bănci până la sfârșitul anului 2024 dacă îndeplinesc două condiții. Aceștia trebuie să trimită creditorilor o solicitare de suspendare în format fizic sau prin poșta electronică la datele din contractul de credit.

În momentul de față sunt înregistrate peste 130 de mii de solicitări ale fermierilor pentru constatarea și evaluarea pagubelor, pentru o suprafață totală la nivel național, de peste 2,2 milioane ha teren agricol.