MENIU

Primele ninsori în România în toamna 2024: Un val de aer polar se abate asupra țării noastre. Unde va lovi URGIA

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat că România va fi lovită de un val de aer polar începând cu 18 octombrie 2024, ceea ce va aduce primele ninsori din acest sezon. Temperaturile vor scădea considerabil în întreaga țară, iar zonele de munte vor fi primele care vor experimenta căderi de zăpadă.

Meteorologii avertizează: primele ninsori vor cădea în România, un val de aer polar va traversa țara

Din 16 octombrie, s-a înregistrat o scădere semnificativă a temperaturilor, iar fenomenele meteo extreme încep să-și facă simțită prezența. Meteorologii avertizează că valul de frig va afecta majoritatea regiunilor, cu ploi în Moldova, dar și precipitații izolate în Transilvania, Muntenia și Dobrogea. În plus, se vor semnala vânturi puternice în estul și sud-estul țării.

Unde vor cădea primii fulgi de zăpadă? Conform ANM, primii fulgi de zăpadă vor apărea la altitudini înalte, în special în regiunile montane. Temperaturile maxime de astăzi vor oscila între 12 și 20 de grade, iar minimele nocturne vor ajunge chiar și la -1 grad Celsius în anumite zone. Meteorologii avertizează că în unele regiuni se vor forma și condiții de lapoviță. Estul Transilvaniei va resimți cele mai scăzute temperaturi, în timp ce în vestul și nord-vestul țării cerul va fi variabil.

        Ninsori în Maramureș, 15 octombrie 2024 - Sursa foto - Meteoplus

„Vremea se va răci în cea mai mare parte a țării, în special în sud. Cerul va fi predominant noros, cu ploi slabe în Moldova și izolat în Transilvania, Muntenia și Dobrogea. La munte, la altitudini mari, vor fi posibile precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări în est și sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 și 20 de grade, iar minimele între -1 și 9 grade”, au precizat meteorologii.

Prognoza pentru sărbătorile de iarnă 

Deși mai sunt câteva săptămâni până la Crăciun și Revelion, specialiștii de la Accuweather au făcut deja estimări pentru perioada sărbătorilor. Se așteaptă ca temperaturile să fie mai scăzute decât în anii trecuți, cu minime de până la -7 grade Celsius. În timpul zilei, temperaturile vor urca la valori cuprinse între 4 și 6 grade Celsius, anunțând o iarnă friguroasă și posibilă zăpadă în preajma sărbătorilor.