MENIU

Un bărbat a fost amendat pentru condițiile precare în care își ținea cei 20 de câini. Statul i-a confiscat și animalele

Un bărbat din localitatea Buznea, comuna Ion Neculce, județul Iași, a fost sancționat cu o amendă de 3.600 lei pentru condițiile inadecvate în care își ținea cei 20 de câini.

Informația a fost comunicată de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași.

În perioada 11 - 18 iulie, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu un reprezentant al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași, au efectuat o serie de verificări la domiciliul bărbatului. În urma acestor controale, s-a constatat că bărbatul deținea 20 de câini adulți de rasă comună, care nu beneficiau de condiții de bunăstare.

„În perioada 11 - 18 iulie, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu un reprezentant din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași, au efectuat verificări privind modul de respectare a măsurilor prevăzute în materie de protecție a animalelor de către un bărbat din localitatea Buznea, comuna Ion Neculce. Cu acest prilej s-a stabilit faptul că bărbatul ar fi deținut 20 de exemplare canine adulte, de rasă comună, cărora nu le erau asigurate condiții de bunăstare,” a transmis IPJ Iași.

Măsurile luate de autorități

Din cauza stării fizice precare a câinilor, autoritățile au concluzionat că animalele erau într-o situație de pericol, conform Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor. În consecință, s-a dispus emiterea de ordine pentru încredințarea câinilor, care au fost ulterior predați gratuit către trei asociații partenere cu un cabinet veterinar înregistrat legal.

Pe lângă confiscarea câinilor, bărbatul a fost sancționat contravențional în conformitate cu HG nr. 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și conform Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor și OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate se ridică la 3.600 lei.

 Confiscarea câinilor și sancționarea proprietarului reflectă angajamentul autorităților de a proteja animalele și de a asigura condiții adecvate pentru acestea.