MENIU

Secretele plantelor. Cum comunică între ele, dar le pot transmite mesaje și oamenilor

Plantele comunică intr-un mod subtil cu mediul înconjurător

Chiar dacă pare greu de crezut, cercetări recente din do­me­niul biologiei dovedesc faptul că plan­te­le sunt dotate cu emoții și sen­timente, comunică frecvent între ele, ba chiar și cu noi, oamenii. 

Simt plantele durerea?

Spre deosebire de oameni și animale, plan­tele sunt considerate ființe lipsite de senzații și sentimente. Cercetări de ultimă oră, realizate în Anglia, arată, totuși, că și plantele reacționează la mediul în care trăiesc și pot, într-adevăr, să va­dă, să atingă, să miroasă și să audă. Simt, așa­dar, plantele durere – atunci când le tăiem sau când le culegem? Majoritatea oamenilor de știință tind să spună că nu. Deși experimente realizate în laborator au dovedit că o roșie „țipă”, atunci când este tăiată, durere nu simte. Plantelor le lipsește ceva crucial: un sistem nervos și un creier, care ar putea transforma per­cepția pericolului în senzații pro­priu-zise, potrivit Formula As.

Comunică plantele între ele?

Experimente uluitoare, realizate în America, încă din anii ‘60, au do­vedit că o plantă, martoră la ucide­rea altei plante prin opărire cu apă, emite vibrații ce pot fi interpretate ca strigăte de ajutor. Există și plante care se folosesc de anumite emisii gazoase pentru a avertiza alte plan­te, atunci când se apropie un inamic. Cercetătorii au descoperit, de pildă, că fasolea emană anumite parfumuri amare, atunci când e atacată de aca­rieni. Ea produce, de asemenea, un nectar dulce, pentru a atrage fur­nici, care se hrănesc cu acarieni. În acest fel, planta nu numai că se apără, dar folosește și gazul pe care îl emite pentru a le semnala celorlalți repre­zentanți ai speciei că se confruntă cu un    pericol iminent.

Plantelor le place să le vorbești?

Dacă obișnuiți să vorbiți cu plantele din jur și să le alintați, să știți că acestea vă 'aud", chiar dacă nu în accepțiunea pe care o dăm acestei percepții în regnul animal. Mai precis, undele sonore și dioxidul de carbon emis atunci când vorbim favorizează creșterea plantelor. Experimentele au arătat chiar și că vorbele blânde le stimulează creșterea, în timp ce cuvintele urâte au efect opus.

 

Mai multe articole despre:
secret plante comunica limbaj mesaje secrete