MENIU

Pisică obișnuită sau de rasă? Află ce felină ți se potrivește mai bine

Grup de pisici

Pisica și câinele sunt animalele de companie preferate, dar stăpânii trebuie să înțeleagă faptul că nu sunt jucării pe care le alegem în funcție de o toană de moment, ci niște parteneri pe care trebuie să-i înțelegem și să-i respectăm, cu bune și rele. Iar una dintre disputele cele mai frecvente este legată de rasa animalului și de pedigri. 

Când vorbim de pisici, trebuie să pornim de la ideea pe care o aplicăm și asupra oamenilor: nu există superior și inferior, ci doar diferit.

 

PISICILE DE RASĂ

Așadar, dacă alegeți o pisică cu pedigri, veţi şti cu ce va semăna la vârsta adultă. În afară de faptul că rasele sunt definite după criterii mor­fo­­logice foarte e­xacte, reprodu­că­to­rii sunt selectaţi în funcţie de caracterul lor, potrivit Formula AS.

Astfel, la pisicile de rasă este posibilă stabilirea unui temperament ge­neral. Spre exemplu, Sia­meza este foarte vocală şi stă "lipită" de stă­pânul său, în vreme ce Maine Coon este activă.

Totuşi, ar fi păcat ca ra­sele să fie mărginite la anumite scheme com­portamentale, deoarece ca­racterul lor variază inclusiv în funcţie de alţi factori, precum: locul în care au venit pe lume, modul în care au socializat, experienţele lor etc.

Pisicile de rasă sunt cunoscute ca având o sănătate mai fragilă. Îmbinarea genetică la mo­mentul reproducerii lor este mai restrânsă decât în na­tură. De aceea, există riscul de înrudire prin sân­ge cu un strămoş comun, ceea ce poate duce la apariţia unor anomalii ereditare.

 

PISICA DE CASĂ, COMUNĂ

Pisica fără pedigri, pe care le mai numim și europene, pot oferi numeroase surprize. De exemplu, la aceeași generație putem întâlni modele și culori diferite ale blănii, precum și diferențe comportamentale. Astfel, tempera­men­tal, acestea sunt mai puţin previzibil.

Un lucru este cert: întreținerea unei pisici de rasă este mai costisitoare decât pentru una obișnută.

 

Mai multe articole despre:
pisica rasă maidaneză rase de pisici