MENIU

De ce ne plac animalele urâte? Studiul care demolează toate prejudecățile

Mulți dintre noi ne-am trezit privindu-ne câinele, pisica sau poate un papagal, despre care ultimul lucru pe care l-am putea spune este că sunt atrăgători și, cu toate acestea, îi găsim extrem de ”drăguți”. Oamenii de știință au luat în serios acest reflex și au încercat să răspundă, argumentat, la întrebarea de ce ne plac animalele de companie urâte?

Răspunsul nu este chiat atât de complicat: animale cu aspect ciudat au în comun aceste calități infantile care declanșează un răspuns afectuos în rândul oamenilor și un instinct înnăscut de a îngriji și proteja, potrivit BBC.

 

Fenomenul a fost descris încă din secolul trecut de un zoolog austriac. Aceasta a afirmat că atracția oamenilor față de trăsăturile infantile este o adaptare evolutivă care ajută la asigurarea faptului că adulții au grijă de urmașii lor.

 

Mai recent, un studiu din 2014 a constatat că percepția "drăgălășeniei" se dezvoltă de la o vârstă foarte fragedă, copiii de numai trei ani manifestând o preferință pentru animalele și oamenii cu ochi mari, nasuri mari și fețe rotunde.

 

Cercetătorii au analizat reacțiile copiilor cu vârste cuprinse între trei și șase ani și au constatat că aceștia au acordat mai multă atenție unoe imagini cu câini, pisici și oameni care fuseseră modificate digital pentru a le conferi trăsături infantile îmbunătățite.

 

De asemenea, aceștia le-au cerut copiilor să evalueze imaginile pe o scară de la unu la cinci, unu fiind "nu este drăguț" și cinci fiind "foarte drăguț". Copiii au considerat că fețele rotunde, cu fruntea înaltă, ochii mari și nasul mic sunt mai drăguțe decât cele cu trăsături mai puțin infantile.

Mai multe articole despre:
animale animale urate de ce ne plac bbc