De ce dau câinii din coadă? Un nou studiu schimbă tot ceea ce credeam
După mii de ani de conviețuire și prietenie, este totuși surprinzător că nu știm cu exactitate de ce dau câinii din coadă? Opinia cea mai populară este că o fac de plăcere sau afecțiune, dar o recentă analiză care a ținut cont de rezultatele a numeroase studii sugerează că banala mișcare ascunde ceva mult mai profund.
După ce au analizat mai mult de 100 de studii, autorii au descoperit dovezi care sugerează că, de fapt, câinii agresivi dau mai frecvent din coadă decât cei docili. Practic, această observație contrazice chiar credința populară că tocmai câinii buni dau din coadă.
Alte studii arată că obiceiul de a da din coadă apare atunci când animalului i se arată diverse obiecte, cum ar fi un evantai și pungi de plastic: „în aceste situații se crede că indică emoții pozitive și/sau excitare ridicată, dar nu frică sau stres”, arată autorii.
Punând cap la cap rezultatele, autorii analizei propun două ipoteze, niciuna verificată statistic, dar plauzibilă.
Prima este ipoteza „sindromului de domesticire”, adică mișcarea din coadă ar fi un rezultat neintenționat al procesului de dresare. Acest lucru se întâmplă cu vulpile argintii: cele care de zeci de generații au fost îmblânzite dau din coadă aproape la fel ca și câinii, spre deosebire de exemplarele sălbatice.
A două teorie, ceva mai fantezistă, este că de fapt oamenii, în decursul proceselor de selecție, au ales întotdeauna exemplarele care dădeau mai mult din coadă, arată articolul publicat în revista Biology Letters și citat de IFLS Science.