Cum comunică, de fapt, furnicile? Dotarea naturală care le ajută să fie atât de bine coordonate
Furnicile ne surprind deseori prin acțiunile lor care par perfect coordonate, deși sunt implicate mii de insecte. Oamenii de știință au deslușit misterul, iar concluziile lor se pot dovedi extrem de importante chiar și atunci când se fac dezinsecții în zone contaminate de furnici.
Elementul cheie al organizării impresionante a furnicilor în reprezintă antenele lor senzoriale. Cu ajutorul lor comunica și supraviețuiesc. Aceste antene – două structuri subțiri care se deszvoltă în zona superioară a capului, deasupra ochilor – joacă un rol vital în activitățile lor zilnice, scrie Rador..
De exemplu, atunci când o furnică descoperă o sursă de hrană, care este mult prea mare pentru a putea fi manipulată de o singură furnică, marchează locația cu feromoni. Acest spaţiu marcat chimic funcționează ca un sistem GPS, ghidându-i pe alți membri ai coloniei de furnici către locul în care se găsește hrana.
‘Dacă furnicile își pierd antenele, își pierd capacitatea de a se deplasa, de a comunica și de a simți pericolul. În concluzie, antenele sunt vitale pentru supraviețuirea furnicii’, a declarat dr. Kumar Dharmarajan, MD, MBA – Școala de Medicină din Yale. Kumar Dharmarajan este cardiolog, geriatru și director științific la Clover Health, o companie de tehnologie și avantaje Medicale.