Ce facem dacă ne atacă un URS? A apărut chiar și sprayul care-i pune pe fugă
Înmulțirea atacurilor urșilor asupra turiștilor și gospodăriilor i-a făcut pe specialiști să revină cu sfaturi privind modalitățile de a ne apăra în astfel de situații critice. Primul și cel mai important este să ne pregătim temeinic pentru o deplasare în natură, pornind chiar de la a ne informa dacă în zona au fost semnalași urși sau alți prădători de talie mare.
Întâlnirea cu un urs poate fi o experiență înfricoșătoare, dar dacă urmați câteva reguli, puteți minimiza riscul.
Nu alerga și nu te sui în copaci: Chiar dacă este un reflex natural, nu vă ajută cu nimic, Ursul poate alerga mai repede decât un om și nu are probleme să se urce în copac, așa că fuga, în această situație, nu este deloc sănătoasă.
Fă zgomot: Ursul este sensibil la sunete puternice. În magazinele de specialitate se găsesc fluiere speciale de speriat urși, dar puteți improviza și bătând din palme pentru a-l speria.
Folosește spray-ul antiurs: Un astfel de device este tot mai popular. Practic, vorbim despre un produs puternic iritant, asemeni sprayurilor de autoapărare. E bine să vă antrenați înainte de a-l folosi, pentru a evita riscul de a-l orienta greșit, fie spre propria față, fie pe lângă țintă.
Încearcă să te prefaci că ești mort: Este o soluție recomandată în situații disperate, când nu găsiți altă cale de salvare, pentru că risc de a nu-l păcăli pe urs este mare.
Sună la 112: Dacă ești în pericol, apelează imediat numărul de urgență pentru a solicita ajutor.
Specialiști atrag atenția că în cele mai multe cazuri oamenii sunt cei care provoacă animalele să-i atace, prin gesturi sau acțiuni teribiliste și necugetate. Așadar, dacă vă comportați precaut, riscul de a fi atacat de un urs scade considerabil.