MENIU

Care este legătură între culoarea pisicii și comportamentul ei? Ce este mitul "pisicii portocalii"?

Studiile indică faptul că este vorba de o percepție subiectivă

Chiar dacă a pornit de la o serie de glume pe rețelele de socializare, oamenii de știință au luat în serios provocarea și au încercat să afle dacă există într-adevăr o legătură între culoarea blănii pisicii și comportamentul ei. Stă în picioare mitul "pisicii portocalii", potrivit căruia felinele cu această culoare sunt cele mai năzdravăne, dar și cele mai lipicioase.

„Există un mit răspândit conform căruia pisicile masculi sunt mai „prietenoase” decât femelele, ceea ce, dacă este adevărat, ar fi probabil un motiv pentru care mai mulți oameni consideră pisicile cu ghimbir „mai prietenoase”, dar realitatea este că aceasta este încă o necunoscută”, a explicat pentru IFL Science un specialist britanic în protecția pisicilor.

Meme-ul „comportamentul pisicii portocalii”, care le înfățișează drept felinele care provoacă haos în orice casă nu poate fi nici el dovedit științific. Unii observatorii cred chiar că ar fi vorba de o simplă manipulare a percepției, din cauza faptului că filmulețele cu pisici orange au o audiență mai bună decât cele cu pisici "comune".

CUM ESTE PISICA TA, ÎN FUNCȚIE DE CULOAREA BLĂNII

În urma chestionării a 189 de proprietari despre personalitățile pisicilor lor, cei care au feline portocalii au indicat faptul că acestea sunt mai degrabă prietenoase.

Pisicile albe au fost văzute ca fiind mai distante, mai timide și mai calme.

Pisicile negre nu aveau trăsături care au fost evaluate deosebit de diferit față de alte culori.

Pisicile bicolore au fost percepute ca fiind, aproape în egală măsură, prietenoase sau distante.

Pisicile tricolore par să fie cele mai distante, cu un nivel scăzut de prietenie și chiar irascibile.

Cu toate acestea, totul se reduce la observațiile subiective ale oamenilor despre pisici, iar experții spun că, până în prezent, "există puține dovezi că aceste diferențe percepute între pisicile de culoare diferită există de fapt”.

Mai multe articole despre: