MENIU

Tehnica folosită de criminalişti în urmă cu câteva decenii

Înainte de ziua Poliţiei Române, a fost organizată o inedită expoziție la Bistriţa Năsăut, cu tehnică de pionierat folosită de criminaliștii inspectoratului, în urmă cu mai multe decenii.

Primul obiect expus, un proiector primitiv.

Este un aspectomat, în stare de funcționare și a fost produs în Germania de Est. Erau folosite diapozitive și folosea foarte mult pentru învățarea activă a cadrelor de poliție, aflăm de la agentul principal de poliție Crina Sîrb, purtătoarea de cuvânt a IPJ Bistrița-Năsăud, potrivit radiocluj.ro. 

În anii ’60 – ’70, pe post de reportofoane erau folosite pe teren niște magnetofoane mai mici, UH 4000, pe banda cărora ofițerii criminaliști înregistrau descrierea în amănunt a hărții locurilor unde erau comise infracțiuni.

Tot acum câteva decenii, polițistul aflat pe teren comunica cu baza prin intermediul unei stații mobile, a cărui receptor cântărea în jur de 2 kg.

Agentul principal de poliție Crina Sîrb, despre această stație:

Trebuia să ai condiție fizică pentru a purta această stație cu tine, pentru că nu era singurul obiect din dotare. Acuma înțeleg de ce pe atunci nu erau prea multe femei în poliție!

Alcooltestul EMI se afla doar în dotarea polițiștilor din reședințele de județ. Era considerat mult mai performant decât clasica fiolă.

Se încărca de la un acumulator. Atunci când lumina roșu era cazul ca omul să fie trimis la recoltarea de probe. Când se lumina verde, era O.K.!

Mai multe articole despre:
criminalişti ziua poliţiei române