MENIU

Primăria din Bistrița riscă o amendă imensă! Motivul este neobişnuit

Municipiul Bistriţa se confruntă cu o problemă ieşită din comun. Primăria riscă să plăteacă o amendă de 50.000 lei dacă nu le va oferi o casă mai spațioasă celor șase veverițe cumpărate cu bani publici, care stau închise într-o volieră în parcul municipal.

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud a făcut recent un control, în urma unei sesizări venite din partea unui biolog care atrăgea atenția că, potrivit legii, pentru animalele ținute în captivitate trebuie asigurat un spațiu de minimum 50 metri pătrați pentru unul-două exemplare, și câte doi metri pătrați în plus pentru celelalte exemplare.

"Am făcut un control, am dat o măsură și până în septembrie trebuie să le mărească voliera. Ne-am autosesizat din presă, dar ne-a și sesizat un doctor. (...) Până la sfârșitul lui septembrie trebuie ori mutate, ori predate la o grădină zoologică, ori eliberate. Primăria Bistrița riscă sancțiuni pentru nerespectare de măsură — 50.000 lei", a declarat marți, pentru AGERPRES, șeful Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Gabriel Petraș.

Petraș a adăugat că, din punctul său de vedere, de vină este și cel care a proiectat voliera, deoarece nu s-a interesat ce legi și ce suprafețe trebuie să respecte.

Voliera în care au fost închise cele șase veverițe cumpărate de primărie din bugetul local măsoară, potrivit afirmațiilor edilului Ovidiu Crețu, șase metri pătrați la sol și are o înălțime de trei metri.

Întrebat de ce Garda de Mediu s-a sesizat atât de târziu, având în vedere că informațiile despre intențiile municipalității datează din luna februarie, iar voliera a fost inaugurată în urmă cu trei luni, șeful acestei instituții spune că "legea nu ajută întotdeauna".

"Eu am mai spus-o: nu întotdeauna ne-a ajutat legea și ne ajută. Dacă ajungem la sancțiune și la instanță, noi, instituția, va trebui să dovedim de ce am impus măsurile acestea, dar s-ar putea un judecător să nu ne dea dreptate. Or, noi, oricâtă bunăvoință am avea, nu putem să încălcăm legea", a afirmat Petraș, explicând că veverițele sunt exceptate de la legea grădinilor zoologice, dar, prin analogie, poate fi invocată legea care reglementează ținerea în captivitate a unor animale.

Potrivit datelor comunicate AGERPRES de Direcția Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița, contractul pentru realizarea căsuței veverițelor a avut o valoare de 17.166 lei, cu TVA, la care s-a adăugat contractul pentru cumpărarea a șase veverițe, doi adulți și patru pui, la prețul de 450 de lei bucata.

Însumate, cheltuielile pentru căsuța veverițelor s-au ridicat la aproximativ 20.000 lei (echivalentul a circa 4.450 euro), cu doar 1.000 lei mai puțin decât suma alocată prin bugetul votat de Consiliul Local la începutul lunii februarie.

Mai mult, de la începutul lunii iunie, în jurul volierei a fost instalat un gard de lemn cu o înălțime de aproximativ 50 centimetri, menit să protejeze veverițele care erau constant stresate de către trecători, uneori chiar agresate, astfel că preferau să stea ascunse pe timpul zilei. Măsura a fost cerută de primarul Ovidiu Crețu, care recunoștea, în luna mai, că a "subestimat curiozitatea unor oameni, care au băgat bețe prin grilaj și așa mai departe".

Gardul nu oferă, însă, o împrejmuire completă și nici nu este o piedică pentru adulți, care continuă să treacă dincolo de el, în special pentru a-i duce pe proprii copii mai aproape de veverițe.