Pesta porcină, confirmată la o gospodărie din Covasna
Pesta porcină africană a fost confirmată, vineri, într-o gospodărie din judeţul Covasna, virusul fiind prezent la doi porci morţi găsiţi la groapa de gunoi a municipiului Sfântu Gheorghe, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
ANSVSA a transmis, vineri seară, că în cursul zilei a fost confirmată prezenţa virusul pestei porcine africane la două cadavre de porci găsite într-o groapă de gunoi situată la marginea municipiului Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna. Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Covasna l-au identificat pe proprietarul gospodăriei din care au provenit cadavrele.
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, gospodăria afecată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport. De asemenea, s-au făcut dezinfecţia exploataţiei şi ecarisarea cadavrelor.
"Din investigaţiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă timp de aproape un an, fiind furajate de cele mai multe ori cu resturi alimentare, provenite inclusiv din tomberoane şi platforme de gunoi. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare", arată ANSVSA.
Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi a organelor de poliţie.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Covasna s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane. Astfel, s-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.
Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.
DSVSA Covasna îi atenţionează pe crescătorii de porci să anunţe imediat orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie. Aruncarea cadavrele de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancţionată inclusiv penal.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Specialiştii precizează că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.
Covasna este al 20-lea judeţ în care este semnalată pesta porcină africană.