MENIU

Iarnă în România. Se circulă în condiții dificile. Ninsori anunțate și în Capitală

Circulația rutieră în mai multe judete se desfășoară în condiții de iarnă. Meteorologii au emis o atenționare meteo de ninsori, ce vizează aproape toată țara.

Potrivit IPJ Harghita, pe DN 13 B, între Praid și  Joseni, stratul de zăpada de pe carosabil măsoară aproximativ 5 cm. 

Patru autotrenuri au fost oprite pe marginea drumului întrucât nu mai puteau înainta, iar până la curățarea carosabilului autoturismele circulă pe o bandă, cu sprijinul unui echipaj rutier. Mai multe pe realitateadeharghita.net.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Suceava, Diana Gășpărel, a informat că circulația rutiera este asigurată fără evenimente rutiere pe un carosabil cu zăpadă frământată 0-01 cm pe DN 18, umed în rest.

Ninge în pasul Tihuța și Mestecăniș, pe DN 18, lapoviță în Pasul Palma. Se acționează cu 18 autoutiliaje dotate cu lamă și răspânditor. Mai multe pe realitateadesuceava.net.

Comandament de iarnă la Primăria Giurgiu. Cum se pregătesc autoritățile pentru ninsorile viscolite

În urma atenționării privind codul galben de intensificări ale vântului, local ninsori viscolite, primarul Nicolae Barbu a întrunit, astăzi, Comandamentul de iarnă. Au participat viceprimarii, administratorul public și toți reprezentanții direcțiilor subordonate: Giurgiu Servicii Locale, Giurgiu Servicii Publice, Construcții Edilitare SRL, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială.
 
”Se anunță un val mai rece, însoțit de precipitații, prima dată vor fi sub formă de ploaie și apoi se vor transforma în ninsoare. Nu știu cât de consistente vor fi, dar vreau să fim pregătiți”, a declarat primarul Nicolae Barbu în deschiderea ședinței.
 
Potrivit directorului Giurgiu Servicii Publice, Adrian Răcaru, sunt pregătite pentru intervenție: 3 utilaje de împraștiat material antiderapant solid, prevăzute cu pluguri, 3 tractoare pentru împraștiat material antiderapant, o autocisternă cu plug pentru împrăștierea clorurei de calciu, 3 motofreze, la toate aceste utilaje adăugându-se alte 24 care sunt închiriate: autogredere, buldoexcavatoare, vole, autobasculante și o platormă de 3, 5 t.
110 persoane angajate în cadrul Giurgiu Servicii Publice sunt pregătite pentru degajarea trotuarelor, parcurilor și a zonelor din apropierea școlilor și grădinițelor, scrie realitateadegiurgiu.net. 
 

05 februarie, ora 08:00 - 06 februarie, ora 10:00 Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului; ninsori viscolite în zonele montane, Moldova și local în Muntenia și Dobrogea.

      În intervalul menționat în regiunile estice vor fi precipitații, la început ninsori în zona de munte și în nordul Moldovei și mai ales ploi și lapoviță în rest, iar spre seară și noaptea vor predomina ninsorile.
      La munte, în nordul și centrul Moldovei, iar din orele serii și în sudul Moldovei, Dobrogea și în cea mai mare parte a Munteniei va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări susținute, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității. Rafalele vor depăși 60...70 km/h, iar în zona montană 90...100 km/h.
      În a doua parte a zilei de miercuri (5 februarie) și în prima parte a nopții de miercuri spre joi (5/6 februarie) vântul va fi intens și în regiunile vestice și centrale, iar rafalele vor depăși 55...60 km/h.

AVERTIZARE METEO. S-a dat cod PORTOCALIU de fenomene periculoase: NINSORI viscolite și ploi

Potrivit ANM, în intervalul 4 februarie, ora 13:00 - 5 februarie, ora 08:00, a fost instituit un COD GALBEN. Se vor produce intensificări ale vântului și cantități de precipitații, ninsori viscolite, mai ales la altitudini de peste 1700 m.

În cursul zilei de marți, 4 februarie, va ploua pe arii extinse în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar la munte vor fi precipitații mixte. În noaptea de marți spre miercuri (4/5 februarie), în regiunile intracarpatice ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar la munte și în nordul Moldovei vor predomina ninsorile. Cantitățile de precipitații vor depăși 20...25 l/mp și izolat 35...40 l/mp.

Vântul va avea intensificări în regiunile vestice și centrale, cu viteze în general de 55...65 km/h, dar mai ales în zonele montane, îndeosebi la altitudini mari, unde vor fi rafale de peste 90...100 km/h și va fi viscol.

Intensificări temporare ale vântului vor mai fi și în restul teritoriului, dar în special în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăși 50...55 km/h. Izolat vor fi condiții de polei sau ghețuș.

Potrivit aceleiași surse, în intervalul 4 februarie, ora 15:00 - 4 februarie, ora 23:00, va fi instituit COD PORTOCALIU de cantități însemnate de precipitații.

Mai multe articole despre:
ninsori Suceava iarna