Datorii la RATB. Biletul ar costa 12 lei dacă Primăria nu ar subvenţiona transportul în comun
Cu conturile blocate de ANAF pentru datorii la bugetul statului, cea mai mare instituţie din subordinea Primăriei Capitalei, Regia Autonomă de Transport în comun, pune greul tot pe umerii călătorilor. În loc să restructureze o parte dintre cei zece mii de angajaţi, tot varianta creşterii tarifelor este luată în calcul. Cel puţin asta spune fostul director RATB, care a anunţat că preţul unei călătorii ar putea ajunge la 12 lei, dacă primăria nu ar mai subvenţiona transportul în Capitală.
În exclusivitate pentru Realitatea TV, fostul director al RATB, Vicenţiu Antonescu, a declarat că transportul public al Capitalei depinde în totalitate de Primăria Generală. Iar dacă autoritatea locală nu ar mai plăti subvenţia, preţul unei călătorii ar creşte de aproape zece ori.
"Daca nu s-ar mai intampla acest lucru, ar insemna ca fiecare calator in parte sa suporte costul real al unei calatorii, deci asta ar insemna ca probabil niciunul dintre noi nu s-ar mai urca in transportul in comun. ... In jur de 12 lei pe calatorie", a spus Vicentiu Antonescu - fost director RATB.
În 2014, Regia de Transport Bucureşti a încasat din bilete şi publicitate aproximativ 360 de milioane de lei. Dar a fost nevoie de o subvenţie de aproape 560 de milioane de lei de la Primăria Capitalei pentru a acoperi toate cheltuielile, care s-au apropiat de un miliard anul trecut.
Iar pentru a creşte încasările, conducerea RATB a propus ca pensionarii să nu poată circula decât dimineaţa şi seara gratuit. În rest, să plătească 50% din costul unei călătorii.
În 2014, Regia a cheltuit 360 de milioane de lei numai pentru salariile angajaţilor. O jumătate de miliard a fost dată pe cheltuielile cu personalul, iar alţi 100 de milioane s-au dus, evident, tot către angajaţi, pentru diverse cheltuieli. În total, 978 de milioane de lei au fost alocaţi pentru salariile şi bonusurile angajaţilor RATB. În condiţiile în care mai puţin de 110 milioane s-au cheltuit pe combustibil şi reparaţii.
Veniturile RATB sunt infime, în comparaţie cu datoriile acumulate. Peste 270 de milioane de lei datorează Regia de Transport Bucureşti bugetului naţional. Şi chiar dacă a cerut în instanţă anularea acesteia, ANAF a pus poprire la începutul lunii iulie pe conturile RATB.