COD ROŞU de inundaţii în Vrancea, Buzău şi Olt. Mai multe localităţi, în calea viiturilor
Hidrologii au instituit, joi, cod roşu pe râul Putna, pe sectorul Mirceşti, la confluenţa cu râul Siret, în zona sectorului îndiguit Suraia, în opt localităţi din judeţul Vrancea fiind posibile inundaţii din cauza viiturilor. Un alt cod roşu a fost instituit pe râul Râmnicu Sărat. Şi râul Vedea, pe un sectorul din judeţul Olt, va fi sub avertizare cod roşu, joi, până la ora 22.00, Administraţia Bazinală de Apă Argeş atenţionând primăriile locale să monitorizeze punctele critice din zonă şi zonele inundate la viitura din aprilie.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, avertizarea este valabilă joi, până la ora 24.00, şi vizează în primul rând localităţile Mirceştii Vechi, Mirceştii Noi, Bilieşti, Jorăşti, Răduleşti, Vânători, Răstoaca şi Botirlau, din judeţul Vrancea.
În aceste zone s-ar putea produce inundaţii din cauza propagarii viiturilor din amonte, în bazinul hidrografic Putna, a precizat sursa citată.
LOCALITĂŢI IZOLATE
Aproximativ 7.000 de persoane din comunele vrâncene Jitia şi Vintileasca sunt complet izolate, după ce Drumul Naţional 2N Dumbrăveni - Jitia - Vintileasca a fost distrus, în noaptea de miercuri spre joi, de ploile abundente, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Ploile însemnate cantitativ au produs o alunecare de teren pe DN 2N, între comunele Chiojdeni şi Jitia. Drumul naţional a fost afectat pe o distanţă de aproximativ o sută de metri, acesta devenind impracticabil. Se intervine cu utilaje contractate de CNADNR. Aprovizionarea se face prin transbordare. S-a luat legătura cu agenţii economici din comunele Jitia şi Vintileasca", a transmis Prefectura Vrancea.
Reprezentanţi ai CNADNR spun că lucrările pe porţiunea de drum afectată se desfășoară cu dificultate atât din cauza ploii, cât mai ales din cauza instabilității accentuate a solului şi estimează că lucrările ar putea fi terminate în jurul orei 19.00.
"Am intervenit în regim de urgenţă cu utilaje pentru a realiza o cale de trecere provizorie pentru a putea asigura circulaţia maşinilor cu un tonaj mai mic de 3,5 tone. Sperăm ca în câteva ore să reuşim să dăm drumul circulaţiei pe această rută provizorie. Lucrările constau în realizarea unui terasament, protecţie cu roci de mari dimensiuni puse la baza terasamentului pentru a nu fi luat de apă şi ulterior balastarea acestei căi provizorii. Ulterior, după ce ploile se vor opri, vom reface varianta definitivă de circulaţie, care înseamnă refacerea terasamentului, a şanţurilor de colectare a apelor pluviale, taluzări de maluri, lucrări de protecţie şi balastări“, au declarat reprezentanţi ai Secţiei Vrancea a CNADNR.
Tot din cauza ploilor torenţiale, au rămas izolaţi şi localnicii din satul Plopu, comuna Gura Caliţei, unde apele au luat un podeţ, astfel că oamenii nu mai pot ieşi din sat.
"Un podeţ din tuburi amplasat pe DC 154, comuna Gura Caliţei, a fost luat de ape, iar 372 de locuitori ai satului Plopu au rămas izolaţi. Ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa, a fost înştiinţat despre această situaţie şi va trimite în zonă un pod de pontoane. Şi în comuna Vizantea Livezi, pe drumul care face legătura cu satul Mesteacăn, un podet din tuburi a fost distrus de ape", au informat reprezentanţii Prefecturii Vrancea.
De asemenea, potrivit Prefecturii, joi dimineaţă, în jurul orei 06.00, o persoană a fost surprinsă de apele râului Putna şi s-a refugiat pe un dig, fiind salvată de echipele de pompieri de la Vidra.
Totodată, s-a intervenit pentru scoaterea apei din mai multe gospodării din comunele Vidra, Slobozia Bradului şi Gugeşti, iar în municipiul Focşani s-a intervenit pentru înlăturarea unui arbore căzut peste un autoturism pe strada Aleea Echităţii.
Situaţia este gravă şi în comuna Milcovul, satul Lămoteşti, unde joi, în jurul orei 9.00, apele râului Milcov s-au revărsat şi au inundat mai multe curţi, două case, Drumul Naţional 23, dar şi mai multe hectare de teren agricol. Apa din curţi şi de pe drum depăşeşte 30 de centimetri, iar oamenii încearcă să oprească şuvoaiele cu saci cu nisip şi pietrş. Tot în această comună, pompierii au salvat dintre ape mai multe animale.
Alte avertizări pentru Vrancea
Tot în judeţul Vrancea, hidrologii au emis joi o avertizare cod portocaliu pentru fenomene imediate şi pe râurile din bazinele hidrografice Putna şi Şuşiţa, unde ar putea fi depăşite cotele de inundaţie cu 30-50 de centimetri. Avertizarea este valabilă până la ora 14.00.
De asemenea, potrivit unei avertizări emise miercuri, râurile Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui superior (judeţul Dolj), Jiu în amonte de Răcari şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj) sunt sub avertizare cod portocaliu până vineri, la ora 18.00.
Sub cod portocaliu sunt, de miercuri, ora 18.00, până joi, la ora 22.00, şi râurile Lotru, Olteţ şi alţi afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj), râurile din bazinul superior al Argeşului (judeţul Argeş), din bazinul superior al Vedei (judeţele Olt şi Argeş) şi afluenţii săi din judeţul Teleorman, râul Teleorman în amonte de S.H. Tătărăştii de Sus (judeţele Argeş şi Teleorman), Neajlov în amonte de S.H. Vadu Lat (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), Ialomiţa şi afluenţii săi din amonte de S.H. Coşereni (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), precum şi afluenţii Buzăului - Slănic, Câlnău, Nişcov (judeţele Buzău şi Prahova).
O avertizare cod galben, valabilă tot până vineri seară, a fost emisă pentru râurile din bazinele hidrografice Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj şi Sibiu), unii afluenţi ai Mureşului (judeţul Hunedoara), Râul Negru (judeţul Covasna), Călmăţui şi Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Argeş şi afluenţi (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Călărăşi), Ialomiţa (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), Buzău (judeţele Covasna, Buzău şi Brăila), Râmnicu Sărat (judeţele Buzău şi Vrancea) şi Putna (judeţul Vrancea).
De asemenea, începând de joi dimineaţă, sunt sub avertizare cod galben cursurile superioare şi afluenţii râurilor Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele Suceava şi Neamţ) şi Trotuş (judeţele Bacău şi Neamţ).
COD ROŞU pe Râmnicu Sărat şi pe râul Vedea
Având în vedere situaţia hidrologica actuală generata de propagare a viiturilor din bazinul hidrografic Ramnicu Sarat, se instituie COD ROSU hidrologic incepand cu ora 11.50 din 15.05.2014 pe raul Ramnicu Sarat, pe sectorul Puiesti-Tataru-confluenta cu raul Siret. Avertizarea vizeaza in primul rand localitatile: Puiesti, Ciorăşti, Mihălceni, Mărtineşti, Tătăranu, Slobozia-Boteşti, Râmniceni, Tătaru, Belciugele, Măicăneşti.
In funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.
Râul Vedea, pe un sectorul din judeţul Olt, va fi sub avertizare cod roşu, joi, până la ora 22.00, Administraţia Bazinală de Apă Argeş atenţionând primăriile locale să monitorizeze punctele critice din zonă şi zonele inundate la viitura din aprilie.
Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Argeş - Vedea, codul roşu a fost instituit joi, până la ora 22.00, pe râul Vedea, în sectorul SH Buzeşti - SH Văleni, judeţul Olt.
"Se impune monitorizarea strictă de către primăriile riverane râului Vedea, IJSU Olt, SHI Olt a punctelor critice din zona menţionată, a zonelor inundate la viitura din luna aprilie 2014 şi urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu Regulamentul pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii", a precizat sursa citată.