Ce RECOMPENSĂ va primi de fapt tânăra care a înapoiat un portofel găsit pe stradă
Tânăra de etnie romă provenind dintr-o familie numeroasă şi foarte săracă şi care a înapoiat un portofel plin cu bani, găsit pe stradă, spune că numeroase persoane sau organizații impresionate de gestul său i-au sărit în ajutor şi că, dacă mâine ar găsi o geantă cu bani, la fel ar proceda.
Loredana Neagu, tânără de 20 de ani din comuna Berca, judeţul Buzău, care a găsit pe stradă un portofel cu 1.000 de lei, pe care l-a predat Poliţiei, spune că foarte multe persoane impresionate de gestul său i-au sărit în ajutor, oferindu-i bani, materiale de construcţii pentru a-şi ridica o casă sau haine pentru cei doi copii ai săi.
Ea spune că nu se aștepta la recompense când a înapoiat portofelul cu bani și că oricând ar proceda la fel.
"Nu am făcut asta ca să ajung aici, să primesc o recompensă, așa am fost educată, așa ne-au educat, să nu spargem, să nu fărâmăm, să nu furăm, nu erau banii mei, nu era munca mea ca să-i iau. Dacă munceam cu sudoare pentru ei, era altceva. Părinții ne-au dat o educație, iar eu am procedat în consecință. După ce am predat portofelul m-au sunat de la un post de radio, că îmi dau 10 milioane de lei vechi timp de 10 luni. Le mulțumesc foarte tuturor care mi-au sărit în ajutor. Primarul mi-a promis că îmi va da materiale de construcții pentru casă, o societate de confecții mi-a oferit un loc de muncă și haine pentru copilași, am primit ajutoare și de la un senator din Buzău. Le mulțumesc, dar eu nu pot sta pe scaun să aștept să-mi aducă, trebuie să muncesc la sapă, la buruiană, ca să putem trăi. Tata are un credit la bancă, mai are de plătit cinci ani. Primarul l-a angajat, că altfel era vai și amar.
Dacă cineva îmi dă ceva, să-mi dea ce consideră, eu nu le pot cere să-mi aducă ceva anume”, a afirmat Loredana Neagu.
Ea a povestit și despre momentele în care nu a avut cu ce își hrăni cei doi copii - o fetiță de opt luni, Raisa Gabriela, și un băieţel de trei ani, Darius Mădălin.
"Primarul e un om foarte bun, ne-a ajutat cu copiii când i-am avut bolnavi, mi-a dus mama la spital, m-a ajutat cu alimente, mă duceam la el și îi ziceam că nu am ce le da să mănânce. Si zicea «hai pirando, că rezolvăm» și-mi dădea mâncare", mai spune Loredana Neagu.
Tânăra, care a făcut doar patru clase, are și un regret: că nu și-a ascultat părinții când a venit vorba despre viața sa, ajungând să aibă doi copii fără tată.
"Părinții ne dau o educație, dacă-i ascultăm e bine. Din punct de vedere sentimental n-am ascultat de părinți. Am copiii care nu au tată, nu sunt căsătorită", afirmă ea.
Loredana Neagu locuiește într-o casă sărăcăcioasă, la marginea comunei Berca, pe un deal pe care cu greu poți ajunge, pe o potecă îngustă și plină de noroi.
Ea locuiește alături de cei doi copii, de părinți, de cei cinci frați ai săi, de cumnați și nepoți, în total 15 persoane. Casa, formată din două camere, este construită din resturi de materiale, iar curtea, neasfaltată ori pietruită, este plină de noroi. Pe gardul de lemn șubrezit și nevăruit, mâncat de vreme, stau la uscat rufe ale copiilor familiei, dar și așternuturi cu care oamenii se protejează de frigul care se lasă peste noapte în casa în care bate vântul, unele ferestre neavând geamuri și fiind acoperite cu folie de plastic.
Pe casa sărăcăcioasă se pot observa însă două antene parabolice, rudele Loredanei spunând că au televizoare pentru a putea vedea ce se întâmplă în țară.
"Eu sunt parchetar, dar nu mai lucrez de ceva vreme. Am lucrat timp de trei ani la un patron în Buzău, iar când i-am cerut să îmi facă carte de muncă m-a dat afară. Eu am o fată la grădiniță, care mi-a zis într-o zi că ceilalți copii au laptop, iar din puținul pe care-l aveam pus deoparte i-am luat și ei laptop, să fie în rând cu lumea, să nu sufere că suntem sărmani. De câteva zile am și internet, are viteză mică, de 1 MB, dar pentru ea e suficient. Noi aici trăim, e greu, dar nu furăm, nu dăm în cap la nimeni", spune, la rândul său, unul din cumnaţii Loredanei.
Deși trăiesc în condiții extrem de grele, rudele Loredanei Neagu sunt foarte primitoare, lăsând să le calce pragul tuturor celor care vor să le afle povestea.
Vineri, a mers să o cunoască pe tânără şi senatorul PSD Damian Drăghici, de etnie romă, care a spus că un om ca Loredana trebuie să devină "un simbol al etniei".
"Am venit să o felicit, să o cunosc, a făcut ceva omenesc, dar în societatea în care trăim a devenit anormală normalitatea. Nu mă refer doar la faptul că este de etnie romă. Ea e un exemplu de moralitate, o dovadă că are niște valori de bază. E important pentru noi, ca societate, să-i urmăm gestul. Am venit să văd cum e ea, cum sunt părinții, să văd cu ce valori au educat-o. E un exemplu bun, un om cu sufletul curat. Contează nu doar educația școlară, poți avea un om educat școlar, dar care să nu facă gestul făcut de această tânără din localitatea Berca, de a înapoia o sumă importantă de bani. Contează educația vieții, cea civică, e mai importantă ca cea de la școală", a afirmat Damian Drăghici, care este şi candidat la PE.
El a spus că a discutat despre problemele financiare ale tinerei cu reprezentanți ai Agenției Naționale a Romilor și cu specialiști în domeniul asistenței sociale, care vor veni la Berca și vor încerca să o ajute, fiind luată în calcul înființarea unei microferme de pe urma căreia familia Loredanei să poată trăi decent.