MENIU

Cazinoul din Constanţa, din ce în ce mai degradat. De ce reabilitarea lui bate pasul pe loc

Cazinoul de la malul mării oferă azi o imagine dureroasă a frumuseţii de altadată şi a nepăsării cu care a fost tratat ani de zile. Simbolul Constanţei, devenit cea mai vestită ruină din ţară, se degradează pe zi ce trece, fără ca nimeni să vină cu un plan concret de salvare. Clădirea de peste 100 de ani a fost pasată până acum, pe hârtie, de la primărie la ministerul Turismului şi de la minister la Primărie, pentru a putea fi reabilitată, informează Realitatea TV.

Clădirea de patrimoniu aparţine acum Companiei Naţionale de Investiții, care a alocat 10 milioane de euro pentru reabilitarea ei. Doar că procedura de achiziţie publică bate pasul pe loc. A fost demarată în 2015, ofertele au fost deschise vara trecută şi, dacă totul ar fi mers bine, anul acesta urma să înceapă lucrările. Nu s-a întâmplat aşa, pentru că au fost atât de multe contestaţii încât procedura nu s-a finalizat nici în ziua de azi. Ultima contestație a venit în februarie, iar acum se aşteptă un răspuns de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Constestaţiilor.

"Nu ne ajută cu nimic faptul ca banii alocaţi pentru reabilitarea cazinoului de la Compania Naţională de Investiţii nu pot fi alocaţi în acest sens din varii motive, de exemplu pentru că sunt licitaţii contestate la nesfârşit. Dincolo de restaurare trebuie să ne gândim ce vom face ulterior. Eu propun constănţenilor o variantă. Să-l atribuim copiilor, să-l face casa de ştiinţă al copiilor", a declarat Vergil Chiţac, preşedinte PNL.

Cazinoul a fost inaugurat în 1910. Nu a mai fost reabilitat din 1987, când a fost schimbat tot mobilierul.

"Construcţia este în stil curat art nouveau. Era stilul care apăruse în Belgia şi Franţa la începutul sceolului şi Daniel Reinald îl aduce în România. Acesată idee de modernitate a fost însoţită de un corn de contestări. A fosta asemănat cu un dric, a fost asmenănat cu toate cele. În cele din urmă cazinoul a învins aceste poveşti şi continuă să rămână surăzător frumos şi sperăm restaurat", a afirmat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.

Simbolul Constanței a tot fost plimbat de la o instituţie la alta. În 2007 o firmă străină urma să investească bani grei şi să transforme clădirea în cazino de lux. Investitorii au renunţat însă la proiect. În 2011, cazinoul a fost trecut la Ministerul Turismului pentru a putea fi reabilitat mai uşor, însă fără succes. Iar clădirea a ajuns, din nou, la administraţia locală pentru a fi apoi, din nou, pasată.

Din 2014 se află în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii.