MENIU

Caracatița mafiotă la vârful Guvernului Republicii Moldova. Cine le "ține spatele” afaceriștilor care îi fură pe moldoveni?

După „dezoligarhizarea” Republicii Moldova, schemele care făceau că imperiul oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc să înflorească au fost preluate de afaceriștii din culisele partidului de guvernământ, scrie Realitatea din Moldova. Sub protecția “oamenilor buni”, împuterniciți să ia decizii în numele poporului, aceștia desfășoară activități economice și financiare, sub paravanul investițiilor, prin intermediul cărora Republica Moldova este furată și sărăcită în continuare. 

Una dintre aceste scheme, deconspirată de jurnalistul Cristian Mihai (Rizea), a fost pusă la cale de către Vasile Tofan, reprezentantul fondului de investiții Horizon Capital la Chișinau, cel care se implică nestingherit în activitatea instituțiilor importante ale statului și le dictează demnitarilor PAS ce legi să promoveze și să adopte, care să-i legitimeze acțiunile ilegale.

 

Vorbim despre planul care prevede ca Horizon Capital, acționarul Moldova Agroindbank (MAIB), să vândă acțiunile investitorilor străini. Tocmai de aceea, în perioada 2021-2022, Vasile Tofan a făcut două încercări de a include instituția financiară pe bursa de valori din București și Londra. Nu întâmplător la evenimentele de promovare a băncii la Moldovan Capital Markets Day (2021) și Moldova-România capital Bridges (2022) a fost prezentă și prim-ministra Natalia Gavrilița. Ea a avut misiunea să-i convingă pe investitorii străini că merită să investească în MAIB.

 

“MAIB a fost cașcavalul cu iz de mucegai pus pe masa investitorilor români. Si nu că ar fi bancă rea, dar acționarii ei au fost și sunt în cârdășie cu interlopi, tranzacționând și prejudiciind interesele Republicii Moldova. Pentru a crea o imagine perfectă, la șezătoarea de la București au fost invitați reprezentanți ai Băncii Europene pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), American Chamber din București, toți directorii executivi ai băncilor locale din Republica Moldova, președintele Bursei de Valori București și  Vasile Tofan – prezent la eveniment în calitate de Senior Partner Horizon Capital și președinte de administrație la Vinăria Purcari. Au fost prezenți prim – ministra Natalia Gavrilița și premierul român Nicolae Ciuca. Impunerea prezenței prim-miniștrilor este lesne de înțeles – se dorea crearea unei impresii de legitimizare a viitoarei tranzacții la nivel guvernamental. Singurul scop urmărit a fost împingerea  MAIB în buzunarul investitorilor români”, a relatat Cristian Mihai (Rizea).

 

Planul lui Vasile Tofan a fost însă deconspirat de către autoritățile din România. Acesta este motivul pentru care Nicolae Ciuca s-a comportat circumspect și reticent în cadrul evenimentului. 

“Natalia Gavrilița zâmbea și era bine dispusă.  Nu zâmbea însă Nicolae Ciuca. Dacă Tofan și gașca lui  ar fi fost mai atenți, ar fi înțeles că, spre deosebire de autoritățile din Republica Moldova, cele din România protejează interesele, inclusiv economice, ale agenților economici și cetățenilor din România. Iar tranzacțiile cu iz de interlopi nu vor avea trecere pe piața românească”, a remarcat Cristian Mihai (Rizea).

 

Autoritățile din România au deconspirat caracterul vicios al tranzacției, detaliul pe care au încercat să-l ascundă Vasile Tofan și Natalia Gavrilița. MAIB din start nu poate fi de încredere pentru investitorii străini, în condițiile în care fostul acționar principal, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, a fost lipsit de dreptul de proprietate asupra băncii de către instituțiile statului, la ordinul lui Vladimir Plahotniuc. Autoritățile românești au constatat că există o înțelegere între Horizon Capital și Veaceslav Platon, prin care afaceristul și-a luat angajamentul să tacă, pentru ca fondul de investiții să poată vinde avantajos acțiunile MAIB la bursa de valori de la București sau Londra. 

 

“S-a liniștit oare Veaceslav Platon, raiderul nr. 1 în spațiul CSI, că a fost deposedat de aceste acțiuni? Desigur că nu! După evenimentul “Moldovan Capital Markets Day ” de la Londra, Dumitru Vicol, un reprezentant al diasporei moldovenești, relata pe Facebook despre cum au lăudat investitorii străini MAIB și Guvernul Republicii Moldova. De asemenea, a remarcat că discursul Nataliei Gavrilița a fost excelent.  Veaceslav Platon a reacționat imediat, întrebându-se retoric dacă la vânzarea acțiunilor MAIB se va anunța că acestea au fost furate de la proprietari și că vor fi revendicate mai devreme sau mai târziu? O astfel de plasare a acțiunilor la bursă se distruge printr-o singură scrisoare adresată conducerii bursei, a scris Veaceslav Platon. De aici reiese că el nu a renunțat la ideea de a redobândi acțiunile MAIB. Ulterior, Veaceslav Platon nu a mai revenit la subiect, nici măcar când a avut loc Moldova-România capital Bridges. După ce Horizon Capital își va lua banii din tranzacție, Veaceslav Platon va acționa în judecată  statul Republica Moldova pentru recuperarea acțiunilor sau a valorii de piață a acestora, deoarece regimul lui Vladimir Plahotniuc anume prin instituțiile statului și în folosul statului l-a deposedat pe Veaceslav Platon de acțiuni. Și cetățenii Republicii Moldova, iarăși, vor fi deposedați de milioane, iar bugetul țării va rămâne cu o gaură imensă”, a atenționat Cristian Mihai (Rizea).

 

În concluzie, jurnalistul o întreabă pe prim-ministra Natalia Gavrilița ce rol joacă în planul desfășurat de către Vasile Tofan, în detrimentul Republicii Moldova.

 

“ Ce scop urmăriți când promovați la nivel internațional o bancă privată? Pe când Dumneavoastră, în postură de premier, ar fi trebuit demult să verificați tranzacționarea bunurilor statului către Horizon Capital și să evaluați pierderile aduse bugetului țării”.

Mai multe articole despre:
rizea caracatita moldova chisinau maia sandu