Visul lui Ceaușescu, transformat în ruine. Unde se află stațiunea în care fostul președinte voia să organizeze Jocurile Olimpice
Stațiunea Vidra, situată în județul Vâlcea, a fost un vis neîmplinit al lui Nicolae Ceaușescu, care visa să transforme acest loc în centrul Jocurilor Olimpice de iarnă. Inițial, planificată să devină perla turismului românesc, stațiunea se află acum într-o stare de abandon aproape complet, departe de glorie.
S-a ales praful de stațiunea unde Ceaușescu visa să organizeze Jocurile Olimpice
Vidra, parte a stațiunii montane Voineasa, este amplasată la o altitudine de 1.300 de metri, pe Valea Lotrului. În anii \"70, lucrările de construcție au început cu mare entuziasm, vizând organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă în 1982. Proiectul viza crearea unui sat olimpic cu stațiunile Vidra, Alba și Mura, și s-au implicat arhitecți elvețieni sub conducerea lui Francisc Walter pentru a dezvolta infrastructura necesară.
În pofida planurilor grandioase, construirea a fost inițial destinată să asigure locuințe pentru muncitorii care lucrau la barajul Vidra. Clădirile au fost finalizate la începutul anilor \"70, dar multe dintre ele au fost abandonate imediat după construcție și nici măcar nu au fost locuite. Abia ulterior, acele construcții au fost transformate în hoteluri, iar stațiunea a început să primească turiști.
Declinul și abandonul
După Revoluție, stațiunea Vidra a început să se confrunte cu un declin semnificativ. Hotelurile, cândva populare, au fost închise una după alta, ultimul dintre ele fiind închis în 2023. Primarul din Voineasa a declarat într-un interviu că este regretabil să vadă starea actuală a acestor clădiri. „E păcat de ele. Îți vine să plângi. S-a ales praful! Păcat că avem infrastructura cât de cât realizată și lăsată de izbeliște,” a spus el.
Stațiunea Vidra, cu clădirile sale proiectate de arhitecți elvețieni, ar fi trebuit să fie un exemplu de succes al turismului montan românesc. Cu toate acestea, acum este doar o umbră a visului olimpic al lui Ceaușescu, rămânând un loc trist și aproape uitat, cu potențialul său turistic nerealizat.