Vine preotul cu Boboteza. Ești obligat să dai bani și ce se întâmplă dacă nu faci asta?
În ultimii ani, tradiția primirii preotului care vine cu botezul Domnului în ziua de Bobotează a început să fie contestată de tot mai mulți români, în special tineri și mai ales în mediu urban. Această atitudine are legătură, pe de-o parte, cu scăderea încrederii în efectele benefice ale ritualului, iar pe de altă parte din cauza cheltuielilor aferente, într-o perioadă în care mulți românii și-au cheltuit deja banii cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Contribuția reprezintă o taxă anuală, ce este stabilită de fiecare Parohie și variază între 50 și 200 de lei. De obicei, pentru această sumă se eliberează chitanță, scrie ziarul Unirea.
La un calcul simplu, sumele care intră direct în visteria Bisericii Ortodoxe Române cu această ocazie sunt foarte însemnate.
Nici sumele de bani care rămân la preot nu sunt de neglijat, însă căștigul celui care începe noul an cu casa sfințită, în rând cu lumea, este neprețuit: “duhurile cele viclene din tot locul se alungă; se iartă şi păcatele cele mici de peste toate zilele, adică nălucirile diavoleşti şi gândurile cele rele; mintea se curăţeşte de lucrurile cele spurcate şi se îndreaptă spre rugăciune; bolile le alungă şi dă sănătate sufletească şi trupească.
Toţi cei ce o primesc cu credinţă iau sfinţenie şi binecuvântare”, precizează crestinrotodox.ro.
Biserica nu precizează și, teoretic, nici nu impune astfel de taxe, acest lucru fiind, la urma urmei, determinat de relația pe care credincioșii o au cu preotul paroh.