Util pentru şoferi: Ce trebuie să faci în momentul în care ţi se opreşte motorul în mers
Oricât de mult ne-ar plăcea să credem că maşinile sunt minunate, ele rămân, până la urmă, nişte fiare cu măruntaie extrem de complicate tehnic. Aşa că ar trebui să te aştepţi că, măcar o dată în viaţă, motorul maşinii pe care o conduci o să se oprească din senin. Specialiştii promotor.ro oferă câteva sfaturi pentru acel moment care poate deveni foarte periculos.
Iată şapte sfaturi care te pot ajuta dacă ajungi într-o astfel de situaţie.
1. Scoate maşina din viteză
Nu contează dacă te afli la volanul unei maşini cu cutie de viteze manuală sau automată, acest pas este esenţial pentru a păstra inerţia vehiculului şi pentru a te scăpa pe tine de durerea menţinerii piciorului stâng pe pedala de ambreiaj (în cazul unei cutii manuale). La maşinile cu cutie automată, levierul trebuie pus în poziţia N.
2. Păstrează distanţa de siguranţă faţă de maşina din faţă
Acest sfat este, de fapt, şi o regulă de circulaţie care trebuie pusă permanent în aplicare, dar care este mult mai importantă atunci când motorul de sub capotă îşi dă duhul. În acest caz, distanţa faţă de maşina din faţă trebuie să fie mai mare, fiindcă sistemele de asistenţă (servodirecţie, servofrână) nu mai funcţionează, ceea ce duce la o greutate sporită în manevrarea volanului şi a pedalei de frână. Citeşte mai mult...