MENIU

Un mare sfânt izbăvitor de rele, cinstit de credincioși astăzi. Rugăciunea care vindecă boala și alină durerea

Un mare sfânt izbăvitor de rele, cinstit de credincioși astăzi. Rugăciunea care vindecă boala și alină durerea

Un mare sfânt este cinstit, astăzi, de creștin-ortodocși. 

Pe 20 iunie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor, un sfânt cunoscut pentru numeroasele sale minuni și pentru devotamentul său profund față de credința creștină. Această zi este marcată de slujbe religioase și de aducerea aminte a vieții sale exemplare. 

Cine a fost Sfântul Mucenic Metodie 

Sfântul Mucenic Metodie s-a născut în cetatea Patarelor din Licia și, încă de tânăr, a ales să se retragă la mănăstire, dedicându-și viața slujirii lui Dumnezeu. Viața sa curată și bineplăcută lui Dumnezeu l-a condus la arhierie, fiind numit Arhiepiscop al Patarelor. Metodie a devenit cunoscut pentru opoziția sa față de ereziile vremii, în special cea a lui Origen, un păgân care atrăgea mulți oameni în rătăcire. Prin predicile sale despre iubire și preaslăvire, Metodie a câștigat inimile credincioșilor și a întărit comunitatea creștină din acea regiune. 

Sărbătoare 20 iunie: Zi mare în calendarul ortodox din România. Ce sfânt este pomenit astăzi

Activitatea sa de predicator și influența crescândă asupra creștinilor l-au transformat într-o țintă pentru cei care se opuneau răspândirii creștinismului. Origen, văzând că tot mai mulți oameni refuză să se închine idolilor, a încercat să discrediteze misiunea lui Metodie, însă fără succes. În timpul domniei împăratului Aurelian, adversarii săi au hotărât să-l captureze și să-l elimine. 

Sfântul Metodie a fost capturat și executat prin decapitare, rămânând astfel un martir al credinței și un exemplu de devotament și curaj.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Metodie 

„Cu voia Ta, Doamne, întru înfricoşare pământească s-a schimbat firea apelor, cea mai înainte lesne vărsătoare; pentru aceasta, neudat pedestru trecând Israel, cântă Ţie cântare de biruinţă. Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Metodie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. 

Arătându-mi mijlocirea cărării cea neîncetată, care mă duce către Dumnezeu, învaţă-mă, tăinuitorule de cele sfinte, ca să câştig viaţa cea fără de sfârşit, prin rugăciunile tale preaînţelepte. 

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Metodie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Strălucit-ai în Biserica lui Hristos, cu harul îndoit luminându-te, sfinţite arătătorule; pentru aceasta cu îndoite cununi, cu sfinţită cuviinţă Hristos te-a încununat. 

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Metodie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Fiind împodobit cu cununa muceniciei şi cu mirul preoţiei, prin amândouă ai strălucit, preafericite; pentru aceasta ai câştigat moştenirea cea prea adevărată şi de Dumnezeu închipuită. 

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Ca o jertfă curată, vie şi însufleţită, te-ai jertfit Stăpânului Celui Preasfânt; pentru aceasta ai fost primit la jertfelnicul cel din cer, Mărite Mucenice Metodie. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei). 

Tainic Învăţător neamului omenesc şi Izbăvitor şi Mântuitor ne-ai născut nouă pe Hristos, Fecioară, Maică Preacurată; pentru aceea, ştiindu-te pe tine cu adevărat Pricină vieţii celei veşnice, te slăvim.”

Mai multe articole despre:
sarbatoare azi rugaciune sfantul metodie