MENIU

Un ingredient comun, folosit în siropul de tuse, ar putea trata boala Parkinson. Ce spun testele clinice

Parkinson

Un ingredient prezent, în mod obișnuit, în siropurile de tuse – ambroxol – ar putea lecui boala Parkinson.

Cercetătorii de la University College London, din Anglia, vor efectua un studiu clinic, pe peste 300 de subiecți diagnosticați cu Parkinson, pentru a stabili exact eficiența acestui remediu, prezent în siropurile de tuse, împotriva acestei maladii.
 
„Aceasta va fi prima dată când un medicament aplicat asupra unei cauze genetice a bolii Parkinson a atins acest nivel al testelor clinice - nivelul III - și reprezintă zece ani de muncă extinsă și detaliată de laborator, într-un studiu clinic de probă”, a declarat conducătorul studiului, profesorul Anthony Schapira.
 
Ambroxolul este o substanță utilizată, în mod obișnuit, pentru tratarea tusei și are efect expectorant. Practic, ambroxolul fluidizează mucozitățile apărute în urma unor afecțiuni respiratorii și elimină congestia. 

Ambroxolul ajută la tratarea bolii Gaucher, asociată Parkinsonului

În urma cercetărilor, oamenii de știință au descoperit că ambroxolul crește nivelul enzimei GCase (glucocerebrozidaza), în cazul pacienților cu afecțiuni genetice rare, precum boala Gaucher. Cei care suferă de boala Gaucher au un risc sporit de a dezvolta și boala Parkinson, deși oamenii cu această afecțiune sunt supuși unui risc ridicat de a dezvolta boala Parkinson.
 
O caracteristică tipică a bolii Parkinson constă în acumularea proteinei α-sinucleină (acumulare de corpi Leewi), în anumite regiuni ale creierului. 
Atunci când nivelul α-sinucleinei crește, cel al enzimei GCase scade. Cercetări efectuate în 2009 au dovedit că  ambroxolul are capacitatea de a crește nivelul enzimei GCase, în cazul pacienților cu boala Gaucher.
 
Așa s-a născut întrebarea dacă nu cumva ar avea același efect și în boala Parkinson și nu ar duce și la scăderea nivelului proteinei α-sinucleină.

De menționat că medicamentul a fost bine tolerat și de pacienții cu boala Parkinson

Echipa de cercetători condusă de profesorul Schapira a realizat, deja, un studiu pe oameni, iar rezultatele au fost încurajatoare. În cadrul studiului s-a dovedit că ambroxolul a pătruns în creier și a crescut nivelurile de GCase. Reducând, în același timp, proteina α-sinucleină. De asemenea, bolnavii de Parkinson au tolerat bine ambroxolul,  în ciuda faptului că le-a fost administrat în doze foarte mari, comparative cu siropurile de tuse.

Teste în 12 centre clinice

Testul va dura doi ani și va avea loc în 12 centre clinice din Marea Britanie, iar celor peste 300 de subiecți diagnosticați cu Parkinson li se va administra ambroxol sau placebo, cercetătorii studiind dacă evoluția maladiei va fi încetinită.
 
„Odată ce studiul cu ambroxol va fi demarat, acesta va fi unul dintre cele doar șase studii de fază III din întreaga lume privind medicamente cu potențial de modificare a bolii Parkinson. 
Acest studiu este un pas mare spre căutarea unor noi tratamente pentru Parkinson”, a declarat Will Cook, directorul executiv al organizației caritabile Cure Parkinson, ce contribuie la finanțarea cercetării.
 
Sursă text: Eva.ro
Mai multe articole despre:
parkinson boala sirop tuse leacuri