MENIU

Trucul prin care poți să vezi și fără ochelari

Probabil că dacă orele de chimie, biologie sau fizică din școală s-ar fi bazat mai mult pe experimente spectaculoase cu siguranță ai fi urmărit cu mai mult interes cursurile. Iată mai jos o listă cu toate lucrurilw interesante din știință pe care sigur nu le-ai învățat la școală. Mai ales în România, unde manualele sunt învechite, profesorii nu au cea mai mare tragere de inimă și lucrurile sunt cam nesincronizate față de Occident.

Apa are o proprietate care o să te uimească

De obieci percepem îngheţarea şi fierberea apei ca fenomene opuse care se întâmplă la diferite temperaturi. Cu toate acestea, în condiţii de presiune scăzută a aerului, ambele pot avea loc în acelaşi timp. Cu alte cuvinte apa poate să fiarbă și să înghețe în același timp.

Află ce se întâmplă cu ouăle sub apă

Scafandrul Alex Hunter, de la Bermuda Institute of Ocean Sciences, a realizat un experiment inedit: a spart un ou sub apă, la o adâncime considerabilă, de aproximativ 20 de metri. Ce crezi că s-a întâmplat?

Ei bine, oul nu s-a împrăștiat în apă așa cum s-ar fi întâmplat dacă ai fi făcut asta în bucătăria ta. Astfel, datorită presiunii exercitate de apă, gălbenuşul şi albuşul au rămas compacte.

Ce se întâmplă când arunci o minge învârtindu-se de la distanță

Dacă arunci o minge care se învârte, va zbura. Cum este posibil? Se pare că acest fenomen este produs de efectul Magnus, care apare când aerul de pe suprafața frontală a unui obiect care se învârte circulă în aceeași direcție cu cea a rotației.
Astfel, aerul de pe cealaltă parte a obiectului se mișcă în direcția opusă.

Trucul prin care poți să vezi și fără ochelari

Fie că suferi de miopie sau hipermetropie, ştii deja cât este de dificil să vezi fără ochelari sau lentile de contact. Din fericire, însă, există un truc ingenios, care te scapă de această problemă.

Atunci când nu vezi bine și nu ai ochelarii la îndemână, te poți folosi de trucul următor: formează cu degetele de la o mână o găurică prin care să te uiți, cu un singur ochi. Concentrează-te asupra unui obiect pe care nu îl vezi bine fără ochelari, însă uitându-te prin spațiul acela foarte mic vei observa că îl poți vedea mai clar.

Sursa

Mai multe articole despre:
şcoală educaţie ştiinţă