MENIU

Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia. Ce este interzis să faci pe 7 decembrie

Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia. Ce este interzis să faci pe 7 decembrie

După Sfântul Nicolae, Biserica Ortodoxă o prăznuieșe pe Sfânta Filofteia. Care sunt tradițiile și ce nu au voie să facă creștinii pe 7 decembrie.

Cine a fost Sfânta Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia își are moaștele la Curtea de Argeș, încă de la sfârșitul secolului al XIV-lea. S-a născut în Târnovo, Bulgaria, provenind dintr-o familie de creștini lucrători ai pământului. Este numită și „aducătoarea de ploi”, iar conform tradiției, ploaia pe care o aducea dădea roade bogate pământului. Deși nu se știe cu exactitate când au fost aduse moaștele sale în România, cert este că totul s-a petrecut în timpul voievodului Radu cel Mare, iar astăzi se află la Curtea de Argeș.

Se spune că într-o toamnă, pe când avea doar 12 ani, Sfânta Filofteia a fost trimisă de către mama ei pentru a-i duce tatălui său mâncare, în câmp. Pe drum, aceasta obișnuia să le ofere copiilor sărmani câteva alimente. De obicei întârzia cu merindele, așa că tatăl ei s-a ascuns într-un desiș și a văzut-o cum dăruia altora, iar furios a aruncat asupra ei o bardă pe care o purta la brâu. Astfel, a tăiat-o la picior, iar corpul ai a cedat.

Ulterior, bărbatul i-a ridicat trupul de jos și l-a ascuns pe o cărare, iar o minune dumnezeiască a făcut ca trupul muceniței să se facă greu ca piatra. Tatăl Sfintei Filofteia și-a mărturisit păcatul în fața unui arhiepiscop, iar după mai multe rugăciuni în care acesta a pomenit Biserica Domnească din Curtea de Argeș, trupul ei a devenit din nou ușor, astfel că până în prezent, moaștele sale se află în această zonă.

Ce nu ai voie să faci pe 7 decembrie

Sfânta Filofteia este cunoscută pentru milostenia ei față de oamenii sărmani și nevoiași, astfel că în această zi, creștinii trebuie să le dea de pomană copiilor ce trec prin greutăți. Legenda spune că dacă aceștia primesc haine și mâncare caldă, cei ce i-au ajutat vor fi feriți de boli și probleme.

De asemenea, în această zi sunt câteva lucruri pe care creștinii nu au voie să le facă. Nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se fac treburi în gospodărie. În tradiția populară, cuțitul nu ar trebui să fie folosit și nici măcar pâinea nu se taie pe 7 decembrie. Cel mai bine este să o rupem cu mâna, pentru a avea mai mult sport și sănătate. Tot astăzi este bine să evităm certurile, să nu dăm nimic cu împrumut și să nu facem nunți și botezuri.

Sursă text: Click.ro