MENIU

Tot ce trebuie să știi ca să înveți să gătești corect un pește întreg - 6 sfaturi pentru un plus de gust și savoare

Peștele este unul dintre cele mai delicate ingrediente, dar și unul dintre cele mai gustoase pe care le poți pune pe masă. Iată cum trebuie pregătit ca să fie plin de gust și savoare.

 
Este adevărat că este mai simplu să cumperi peștele gata filetat, fără oasele și solzii care îți dau bătăi de cap la curățat, să îl pui în cuptor împreună cu legumele și să îl servești la masă.
 
Totuși, este bine să știi că peștele gătit întreg este mai gustos, tocmai pentru că e gătit cu tot cu oase și piele, ceea ce îi da o altă savoare și îi dă timp să se rumeneasca, iar carnea să fie pătrunsă.
 
Trebuie amintit și avantajul prețului, pentru că un peste vândut întreg e mai ieftin decât cel filetat. Iar în magazine și supermarketuri vei primi inclus în preț și partea de curățare de care multă lume fuge când este vorba de pește.
 
În plus, atunci când cumperi pește întreg nu poți da greș la alegerea lui și să cumperi cumva carne expirată. 
 
Un motiv pentru care mulți evităm să gătim un pește întreg este că ne dăm mai greu seama când e bine făcut și gata de servit. De multe ori ajungem să gătim prea mult carnea, care va fi fadă.
 
Un truc eficient este să apeși puțin cu degetele pe pește în locul unde capul se prinde de trunchi. Dacă carnea începe să se desprindă de oase, înseamnă că e gata făcut și poate fi servit în farfurie.
 
 
 
Secrete pentru un peste întreg rumenit la cuptor
 
 
1. Temperatura cuptorului trebuie să fie între 180 și 220C. Cu cât e mai mare peștele cu atât mai mare e temperatura.
 
2. Spală bine peștele și usucă-l cu șervețele de hârtie. Taie-i aripioarele și inotatoarea dorsală.
 
Unge-l în interior cu ulei de măsline, condimentează-l și umple-l cu ingredientele pe care ți le dorești ( poate fi lăsat și simplu).
 
Poți pune felii de citrice, fenicul, ierburi aromatice, măsline, capere, ceapă, usturoi, felii de roșii.
 
3. Dacă peștele este foarte mare și umplutură riscă să iasă, coasei cavitatea sau prinde-o cu mai multe scobitori.
 
4. Pune peștele în tavă pe hârtie de copt sau, cel mai bine, pe un grătar. Unge-l și la exterior și condimentează-l.
 
5. Timpul de gătire variază de la 10-20 minute pentru peștii mici până la 1 ora pentru un peste mare. Testează dacă e gata cu un termometru pentru carne. Ar trebui să indice 54 grade Celsius.
 
Sursa