MENIU

Tocăniță de vinete. O rețetă simplă, de sezon, pentru un prânz sănătos

Tocăniță de vinete. O rețetă simplă, de sezon, pentru un prânz sănătos

Abundența de vinete de pe tarabele din piață te atrage și te gândești să profiți cât mai mult de gustul și proprietățile lor? Îți recomandăm să încerci și rețeta de tocăniță de vinete, pe care ți-o vom oferi detaliată mai jos.

Este o rețetă de mâncare tradițională românească, gustoasă și aromată, perfectă pentru zilele de vară, când vinetele sunt în sezon. Mâncarea se poate servi ca fel principal sau ca garnitură, fiind foarte versatilă. Pe lângă vinete, mai poți adăuga o mulțime de alte legume, pentru a obține gust delicios și aspect apetisant.

Vinetele sunt legume foarte apreciate în bucătăriile din întreaga lume, datorită versatilității lor și a gustului lor distinctiv. Au un gust ușor amar, dar când sunt bine gătite, devin moi și au o aromă delicată, ușor dulceagă.

Sunt bogate în fibre, vitamine (în special B1 și B6), minerale (cum ar fi manganul și potasiul), și antioxidanți.

Gogoșari în oțet preparați la rece. Rețetă rapidă, fără fierbere

Sunt sărace în calorii, ceea ce le face o alegere excelentă pentru diete sănătoase. Fiind sărace în calorii și bogate în fibre, vinetele pot contribui la senzația de sațietate și la controlul greutății. 

Vinetele sunt extrem de versatile în bucătărie. Ele pot fi prăjite, coapte, preparate la grătar sau gătite în diverse tocănițe și mâncăruri tradiționale, precum cea din rețeta detaliată mai jos.

De ce recomandă specialiștii să consumi cafea în timpul verii. Care sunt beneficiile sale în sezonul cald

Tocăniță de vinete – Ingrediente

  • 2-3 vinete medii
  • 2 cepe mari
  • 2-3 ardei
  • 4-5 roșii coapte
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 morcov
  • 2-3 linguri de ulei
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță de zahăr (opțional)
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 1 foaie de dafin (opțional).

Cele mai recomandate băuturi fără zahăr adăugat care au beneficii pentru sănătatea organismului, potrivit nutriționiștilor

Rețeta tocăniței din vinete – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti toate ingredientele, pentru a le avea la îndemână când aprinzi aragazul. Spală bine vinetele și taie-le în cuburi. Presară-le cu sare și lasă-le să stea aproximativ 30 de minute, pentru a elimina sucul amar. După aceea, clătește-le cu apă rece și scurge-le bine.

Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt. Curăță morcovul, clătește-l și dă-l pe răzătoare. Îndepărtează coaja de la roșii și toacă-le în cuburi, iar usturoiul curăță-l și toacă-l mărunt.

Clătește ardeii, secționează-i în jumătăți pentru a-i curăța de semințe și nervuri, apoi toacă-i în cuburi. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți aprinde aragazul pentru a prepara tocănița.

Citește continuarea aici

Chisăliță de prune. Rețetă tradițională din Moldova

Mai multe articole despre:
tocanita vinete reteta