TIMBRUL DE MEDIU. Modificări pentru recuperarea taxei AUTO. DOCUMENTE NECESARE!
In situatia in care pentru un autovehicul s-a platit in Romania taxa de poluare, taxa pentru emisiile poluante sau timbrul de mediu, instantele nu au dispus restituirea acestora, iar autoturismul este scos ulterior din parcul auto national, ultimul proprietar poate sa solicite organului fiscal competent restituirea valorii reziduale de timbrului, se mentioneaza in HG nr. 88/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu.
Conform OUG nr. 9/2013,valoarea reziduala a timbrului reprezinta suma care ar fi platita pentru respectivul autovehicul daca acesta ar fi inmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto national, calculata in baza legislatiei dupa care s‐a stabilit cuantumul taxei datorate la momentul inmatricularii, in lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul inmatricularii sau transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, folosindu‐se varsta vehiculului de la momentul scoaterii din parcul auto national, scrie avocatnet.ro.
Pentru a recupera valoarea reziduala a timbrului de mediu, ultimul proprietar al autovehiculului trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere, la care trebuie sa anexeze trei documente, respectiv:
- copia cartii de identitate a vehiculului, certificata de lucratorul serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, cu mentiunea radierii pentru export;
- certificat de radiere pentru export emis de serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculari a vehiculelor, in original si copie;
- documentul care atesta faptul ca autovehiculul a fost transferat in alt stat, respectiv factura/contractul de vanzare - cumparare sau declaratia vamala de export, dupa caz, in original si copie.
Aceste documente urmeaza sa aiba inscrisa o mentiune specifica, dupa cum se precizeaza intr-un proiect de hotarare pentru modificarea HG nr. 88/2013, lansat ieri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului.
Mai exact, potrivit proiectului de act normativ, pe copia cartii de identitate a vehiculului si pe certificatul de radiere va fi trecuta mentiunea "Vehicul scos definitiv din Romania". Practic, sintagma "pentru export" ar putea fi inlocuita cu mentiunea "Vehicul scos definitiv din Romania".
Ministerul Mediului motiveaza ca dispozitiile propuse sunt necesare pentru ca sintagma "pentru export" poate crea interpretari diferite, respectiv privit "exportul" ca regim vamal aferent marfurilor comunitare care parasesc teritoriul vamal al Uniunii Europene, in loc de "export" ca regim fiscal aferent marfurilor ce sunt transferate dintr-un stat membru in alt stat membru, ca livrare intracomunitara.
Conform legislatiei in vigoare, certificatul de radiere si documentul care atesta faptul ca autovehiculul a fost transferat in alt stat, respectiv factura/contractul de vanzare - cumparare sau declaratia vamala de export se restituie proprietarului dupa verificarea acestora.
Important! In situatia in care un autovehicul este reintrodus in parcul auto national fara plata timbrului, deoarece nu s‐a solicitat restituirea valorii reziduale a taxei/timbrului, ultimul proprietar al autovehiculului in Romania nu mai are dreptul de a solicita restituirea valorii reziduale a timbrului, se mentioneaza in legislatia actuala.
Si in vara acestui an fost propuse modificari la timbrul de mediu
Dispozitiile lansate ieri in dezbatere publica de Ministerul Mediului vin in contextul in care in luna iunie a acestui an a fost propus un alt proiect de act normativ pentru modificarea legislatiei privind timbrul de mediu, de data aceasta de catre Ministerul Justitiei.
Concret, conform documentul initiat in vara acestui an de Ministerul Justitiei, o categorie de vehicule ar putea fi exceptata de la plata timbrului de mediu. Este vorba despre acele masini apartinand unitatilor sistemului administratiei penitenciare.
In acest sens, OUG nr. 9/2013 ar putea fi modificata dupa cum urmeaza: "Timbrul se aplica pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 si N1, N2, N3, astfel cum sunt acestea definite in RNTR 2, cu exceptia: (...) autovehiculele destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate ale statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera, de pompieri, precum si de unitatile sistemului administratiei penitenciare;"
Totodata, timbrul de mediu a mai fost modificat si in aprilie 2014, cand OUG nr. 9/2013 a fost adoptata de Parlament, dupa cum prevad normele de tehnica legislativa, prin Legea nr. 37/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 255, din 8 aprilie 2014 si care a intrat in vigoare la 11 aprilie. Aceasta lege nu doar a aprobat OUG nr. 9/2013, ci a si modificat-o, introducand doua noi categorii de autovehicule scutite de la plata timbrului de mediu.
Mai exact, timbrul de mediu NU mai trebuie platit pentru autovehiculele care transporta prescolarii si elevii si nici pentru acele vehicule transferate cu titlu gratuit de la autoritati sau institutii publice altor autoritati sau institutii publice.