Te doare capul când te trezeşti? Mergi de urgenţă la doctor. Ai putea suferi de o boală gravă
Dacă te trezeşti cu dureri de cap dimineaţa, trebuie să ştii că poţi scăpa de ele înlăturând cauzele. Vezi care sunt acestea şi ce poţi face ca să scapi de dureri şi să începi ziua în forţă!
Durerile de cap cu care te trezeşti dimineaţa pot avea mai multe cauze, majoritatea uşor de înlăturat. Chiar dacă ai adesea dureri de cap dimineaţa, nu trebuie să te sperii, pentru că în general ele nu sunt semnul unei probleme foarte grave.
Iată ce îţi poate da dureri de cap dimineaţa.
Iar atunci când durerea devine insuportabilă, analgezicele sunt cele mai la îndemână remedii pentru a te simţi mai bine. Însă, deşi majoritatea se pot cumpăra fără reţetă, trebuie să ai mare grijă la ce, cum şi cât iei.
Evită cafeina
Dacă ai o durere de cap insuportabilă, este posibil să iei un medicament care conține cafeină. Producătorii includ acest ingredient deoarece ajută la tratarea durerii într-un timp mai scurt. Totuși, cafeina, ca stimulator al sistemului nervos central, are o serie de efecte secundare, ca iritabilitatea sau anxietatea. De aceea, este indicat să optezi pentru acele analgezice care nu au cafeină.
Grijă mare la excesul de paracetamol
Verifică prospectul înainte de cumpărarea unui medicament cu acetaminofen (paracetamol), pentru că unele pot conține cafeină. Acest tip de analgezic nu creează dependență, dar dă reacții adverse în cazul în care iei o supradoză. Printre simptomele excesului de acetaminofen se numără greața, diarea, balonarea, disconfortul stomacal, transpirația abundentă, iar în cazul unei supradoze severe, se produce hemoragie masivă şi chiar decesul!
Aspirina nu este panaceu universal
Din categoria medicamentelor antiinflamatoare face parte și aspirina. Poți lua un comprimat dacă ai o durere de cap, pentru că are proprietăţi analgezice, dar nu pe stomacul gol și nu dacă suferi de gastrită sau ulcer, situații în care poate provoca dureri de stomac și chiar hemoragie digestivă. O altă categorie cu contraindicație la administrarea de aspirină este cea a copiilor și adolescenților cu vârsta sub 18 ani, la care poate declanșa sindromul Reye care afectează creierul și ficatul, manifestat prin vărsături și amețeli.
Ibuprofenul poate face rău
Pentru reducerea durerilor și inflamațiilor, apelezi adesea la medicamentele cu ibuprofen. Acestea combat și durerea de cap, dar trebuie să reții că, dacă le iei pe o perioadă mai mare de timp, peste 3 zile consecutiv, îți cresc riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Aceleași efecte le poate avea și supradozarea, după cum avertizează Agenția Europeană a Medicamentului:
„Dozele mari de ibuprofen (care depășesc 2.400 mg pe zi) trebuie evitate de pacienții care suferă de tulburări cardiace sau circulatorii grave, precum insuficiența cardiacă, bolile cardiovasculare sau de cei care au avut crize cardiace sau un accident vascular cerebral”.
Cel mai indicat este să consulți un medic.