MENIU

Substanțe toxice în produselor vândute de Shein și Temu. În unele cazuri, depășirea normelor este îngrijorătoare

Riscul chimic este ridicat în cazul anumitor produse

Accesoriile pentru femei vândute de unele dintre cele mai popularele firme de cumpărături online din lume conțin substanțe toxice a căror concentrație depășește chiar și de sute de ori nivelurile acceptabile la nivel mondial, potrivit autorităților de din Coreea de Sud.

Produsele comercializate de Shein, Temu și AliExpress sunt extrem de toxice și pot fi chiar cancerigene, conținând substanțe chimice în cantități de până la 200 de ori mai mare decât limita legală, potrivit Japan Times.

Giganții chinezi, inclusiv Shein, Temu și AliExpress, au crescut vertiginos în popularitatea globală în ultimii ani, oferind o selecție vastă de haine și accesorii la modă la prețuri incredibil de scăzute, reușind astfel să concureze titanul comerțului electronic din SUA, Amazon.

Creșterea explozivă a dus și la un control sporit asupra practicilor de afaceri și a standardelor de siguranță, inclusiv în UE și Coreea de Sud, unde oficialii au efectuat inspecții ale articolelor vândute de platformele online.

La cel mai recent control, mai multe produse de la Shein, AliExpress și Temu nu au îndeplinit standardele legale

Pantofii de la Shein conțin niveluri semnificativ ridicate de ftalați – substanțe chimice folosite pentru a face plasticul mai flexibil – exemplul extrem fiind o depășire de 229 de ori a limitei acceptate.

O astfel de substanță chimică „este clasificată drept cancerigen uman de către Institutul Internațional al Cancerului, afectează funcțiile de reproducere, cum ar fi reducerea numărului de spermatozoizi și pot provoca infertilitate și chiar naștere prematură”,așa că ar trebui să se acorde o atenție deosebită pentru a evita contactul pe termen lung cu corpul uman”, a spus un oficial de la Seul..

Formaldehida, o substanță chimică folosită în mod obișnuit în produsele casnice, a fost detectată în concentrații duble față de pragul permis. Reprezentanții Shein au declarat pentru AFP că „colaborează îndeaproape cu agenții internaționale de testare terțe... pentru a se asigura că produsele furnizate de furnizori respectă standardele Shein de siguranță a produselor”.

Autoritățile de la Seul au descoperit că sandalele de la Temu conțineau plumb în branțuri la niveluri de peste 11 ori limitele permise. „După ce am primit o notificare de la guvernul orașului Seul, am lansat imediat o anchetă internă”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Temu, precizând că produsele respective au fost eliminate rapid de pe lista de vânzări

În aprilie, UE a adăugat Shein pe lista de firme digitale care sunt suficient de mari pentru a se supune unor reguli de siguranță mai stricte – inclusiv măsuri de protejare a clienților împotriva produselor nesigure, în special a celor care ar putea fi dăunătoare minorilor.