MENIU

Soluția revoluționară care ar putea ajuta enorm în accidentele nucleare

După dezastrele nucleare care au zguduit omenirea de-a lungul timpului, cercetătorii au găsit în sfârșit o soluție care ar putea ajuta la prevenirea acestora. Procesul de fierbere este asociat în general cu încălzirea, însă lucrurile stau cu totul altfel în centralele nucleare care includ componente extrem de fierbinți. În acest caz, fierberea este folosită ca un mecanism eficient de răcire. Care este explicația fenomenului?

Ei bine, acest fenomen se datorează „căldurii latente". Mai exact, căldura absorbită schimbă apa în vapori, ceea ce elimină o cantitate imensă de căldură de pe o suprafață fierbinte.

De asemenea, există o limită a cantității de căldură care poate fi eliminată prin fierbere. Este foarte important ca această lumită să nu se depășească din motive de singuranță.

Soluția prin care ar putea fi prevenite accidentele nucleare

O echipă de cercetători de la o Universitate din Hawaii coordonată de Sangwoo Shin de la Colegiul de Inginerie UH Manoa, a creat un nou concept care depășește limita de căldură admisă. Mai exact, cu 10% în comparație cu abordările din trecut.

„Acest lucru este important deoarece, dacă suprafața este extrem de fierbinte, apa din apropierea acesteia se va transforma rapid în vapori, fără a lăsa lichid necesar pentru răcirea suprafeței", a declarat Shin. „Rezultatul acestui eșec de răcire duce la o topire a suprafeței încălzite, așa cum s-a observat și în cadrul dezastrului de la Fukushima din 2011".

Cea mai eficientă metodă de îmbunătățire a limitei de temperatură este întărirea suprafeței cu nanostructuri, în special cu nanofire. Însă, acest nou studiu arată că transferul de căldură prin fierbere a este mai eficient prin noul concept.

„Noul concept implică acoperirea suprafeței fierbinți cu bimorfi de scală nanometrică, o bucată lungă de metal care se îndoaie în momentul în care este expusă la căldură", a mai explicat Shin. „Suprafața fierbinte determină deformarea spontană a materialului, ceea ce face ca starea suprafeței să fie mai favorabilă pentru fierbere".

Sursa

Mai multe articole despre:
energie nucleară ştiinţă accident nuclear